Mas convocarà dilluns eleccions el 6-M si la CUP no rectifica el seu ‘no’

El president en funcions qualifica “d’error de proporcions gegantesques” vetar-lo

46257.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mas va fer aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió del govern en funcions, després de la negativa de la CUP a donar suport a la seva investidura com a president, una formació contra la qual va carregar tot admetent que va ser un “error” per la seva part confiar que tindrien “sentit de país”. El president català en funcions va confirmar que la data de les eleccions serà “gairebé amb tota probabilitat” el 6 de març, tot i que caldrà esperar a dilluns quan signi “a disgust” el decret que l’obliga la llei, ja que diumenge 10 de gener expira el termini legal. Segons el cap de l’executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, la millor solució a la situació a Catalunya seria que Mas abandonés els seus plantejaments independentistes, però com que no ho veu possible, entén que “no hi ha una altra sortida” que tornar a celebrar eleccions. En una carta dirigida als partits i entitats independentistes, la CUP va demanar una nova reunió negociadora amb Junts pel Sí i va insistir en la necessitat de proposar un altre candidat a la presidència, que reflecteixi el “gir de Catalunya a l’esquerra”.

Un últim intentEl cap de llista de JxSí, Raül Romeva, va dir després d’una reunió de la direcció del grup parlamentari que es farà “un últim intent” per negociar amb la CUP, si bé ha reiterar que el nom del candidat “segueix sent el que ha estat sempre”. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va coincidir que han d’esgotar-se tots els terminis i, després de puntualitzar que no es postula com a candidat, va subratllar la “lleialtat” del seu partit amb els compromisos adquirits i amb Artur Mas. El president de la Generalitat va assegurar que Junts pel Sí ha actuat com “un bloc sòlid” i que CDC i ERC han anat “de la mà” en les negociacions amb la CUP, amb la proposta de formar un govern amb ell al capdavant. Va relatar que JxSí va impulsar una declaració de ruptura –que es va aprovar amb la CUP–, i va proposar una estructura de govern amb el poder de la presidència compartit i va oferir una qüestió de confiança en 10 mesos; un full de ruta i un procés constituent cap a l’Estat català, i un pla de xoc “ambiciós” tot i que “dins de les possibilitats econòmiques de la Generalitat”. Sobre aquest punt, va assegurar que el govern en funcions l’aplicarà igualment, tot i que només desplegarà una part que inclou mesures d’urgència davant pobresa i habitatge.

C'S PLANTEJA UN PRESIDENT DEL CONGRÉS "TEMPORAL" PER ARRENCAR LA LEGISLATURA

Ciutadans ha plantejat el nomenament d’un president del Congrés “temporal” fins que es decideixi qui serà el cap del govern per avançar així en les negociacions i pugui arrencar la legislatura, i ha demanat també al PP que concreti la seva oferta de forjar un pacte de govern amb el PSOE i el seu partit. Són dues propostes que el diputat de Ciutadans Miguel Gutiérrez, encarregat de les negociacions parlamentàries, va explicar ahir al Congrés després de recollir la seva acta de diputat. Va assegurar que en les converses que ha mantingut amb el PP no s’ha plantejat l’opció de formar part del govern, una qüestió que veu “totalment prematura” en aquest moment perquè allò prioritari, segons ell, és resoldre la composició de l’òrgan de govern de la cambra baixa. Ara bé, Ciutadans, va asse­nyalar Gutiérrez, veuria “positiu” que el president del Congrés “no fos del mateix color polític” que el cap del govern per “la legitimitat democràtica i la quantitat de coses que s’han de negociar”. Gutiérrez va insistir que el PP ha de concretar la seva proposta de posar en marxa “una gran coalició” sobre la base de les línies programàtiques que vol pactar tot recordant que Ciutadans “és aquí” per arribar a acords.

tracking