Carles Puigdemont, nou president de la Generalitat

Vuit dels deu diputats de l’esquerra independentista van votar a favor del candidat conjuntament amb els 62 de Junts pel Sí

46347.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 63 diputats de Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot, PSC i PP van votar en contra de la investidura del nou president sortint de les eleccions del 27 de setembre de l’any passat i que pren el relleu d’Artur Mas al capdavant de la Generalitat. En la seva intervenció en el ple d’investidura, realitzat un dia abans que s’haguessin de convocar noves eleccions, Puigdemont va dir que assumia el càrrec conscient que segurament serà “més temporal que mai”, perquè “els moments irrepetibles necessiten lideratges irrepetibles”, i va garantir que “em deixaré la pell per aconseguir la independència ja que no és hora de covards”. Puigdemont va demanar “perdó” a la ciutadania per les tenses negociacions amb la CUP i va afirmar que espera tenir Artur Mas al seu “costat”. Va assegurar que es prendran “decisions sobiranes”, tot i que amb “voluntat permanent de diàleg i negociació” amb l’Estat espanyol, la UE i la comunitat internacional. Puigdemont va voler deixar clar que el programa del seu govern serà el mateix que el d’Artur Mas: “El candidat no és el mateix, el programa, sí.”

Intervenció dels grupsDurant la seva intervenció en el ple, el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull va indicar que cal fer “autocrítica” per aquests mesos però que ara per fi es podrà aplicar el mandat democràtic del 27-S, i va recordar que “Mas va fer dissabte un dels gestos més importants de la història del país”. Des de la CUP, Anna Gabriel va indicar que “la nova legislatura té un caràcter d’excepcionalitat perquè estan previstes ruptures i mesures de xoc”, i es va dirigir a l’encara candidat per dir-li: “Carles, tens l’enorme responsabilitat de ser el president de la transició cap a la nova república.” La cap de l’oposició i diputada de Ciutadans, Inés Arrimadas, va indicar que Puigdemont “ha estat elegit a dit i a imatge i semblança d’Artur Mas per emprendre un procés independentista il·legal que pretén fer un cordó sanitari al 52% dels catalans que no donen suport a la secessió”. També crític, el diputat del PP Xavier García Albiol va advertir el president de la Generalitat que ni ell ni ningú “iniciarà cap procés de ruptura de Catalunya”. El diputat del PSC Miquel Iceta va reiterar el seu no a “la independència, la il·legalitat i la investidura” de Puigdemont, al qual va demanar que governi “per a tots els catalans”. Per últim, des de Catalunya Sí que es Pot, el diputat Lluís Rabell va afirmar que la investidura “té com a finalitat donar temps perquè es refaci Convergència Democràtica”.

MARIANO RAJOY AFIRMA QUE NO LI FALTARÀ "FERMESA PER DEFENSAR LA UNITAT D'ESPANYA"

El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que no li faltarà “fermesa per defensar la unitat d’Espanya” davant la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. En una compareixença de premsa, convocada a última hora i que va durar cinc minuts, el president en funcions espanyol va assegurar que els ciutadans “poden estar tranquils perquè no s’obrirà cap procés constituent a Catalu­nya”. Va dir que l’Estat espanyol “compta amb els instruments per defensar l’Estat de dret”. El líder del PP va explicar que durant la tarda d’ahir havia mantingut contacte telefònic amb els líders del PSOE i Ciutadans i que compta “amb el suport exprés” de tots dos per exercir totes les mesures necessàries per preservar “l’ordre constitucional”. També va dir que havia intentat mantenir una conversa amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, però que no havia estat possible. En la seva curta compareixença, Rajoy també va lamentar que el discurs independentista “no hagi canviat” en els darrers dos mesos. I va voler recordar que el Tribunal Constitucional va deixar clar “que la declaració independentista no existeix, perquè és contrària a la Constitució i a l’Estatut”.

tracking