El govern català inicia el camí de la desconnexió per culminar el procés

Puigdemont els demana “lleialtat” a “l’encàrrec del poble” sense renunciar “a res”

46442.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els objectius més destacats: les lleis de la desconnexió amb l’Estat i el pla de xoc social. “Sí, ho prometo”, van dir un a un els nous consellers que van jurar el càrrec “d’acord amb la llei”, al “servei de Catalunya” i amb “lleialtat” al president català, en un acte solemne al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Acabat l’acte, el nou gabinet va fer-se la foto de família i va mantenir la seva primera reunió abans de fer el traspàs de carteres de cada departament. Un executiu pactat entre CDC i ERC abans que l’exalcalde de Girona fos designat per ocupar la presidència i amb persones d’estricta confiança de qui inicialment havia de ser el president, Artur Mas, entre elles el nou secretari del govern, Joan Vidal de Ciurana, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. El govern, amb dues conselleries més que l’anterior, compta com a figures destacades amb Oriol Junqueras com a vicepresident econòmic; Raül Romeva com a titular de la nova cartera d’Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, i Neus Munté (CDC) com a consellera de Presidència i portaveu. Un gabinet de tretze membres –sis dones i set homes– amb una mitjana d’edat de 44 anys, amb persones procedents dels dos principals partits independentistes: set consellers són de CDC i sis proposats per ERC. D’altra banda, l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau va anunciar ahir que mantindrà el seu escó com a diputada, perquè d’aquesta manera mantindrà la condició d’aforada i la causa pel 9-N, en la qual també estan imputats l’expresident Mas i l’exconsellera Joana Ortega, seguirà al Tribunal Superior (TSJC).

Ronda de consultesEl rei sí que va rebre ahir al Palau de la Zarzuela els presidents del Congrés, Patxi López, i del Senat, Pío García-Escudero, en el pas previ a la ronda de consultes amb tots els partits parlamentaris per proposar candidat a la presidència del govern. Mentrestant, PSOE i Ciutadans van registrar ahir les primeres iniciatives al Congrés, que se sumen a las presentades dimecres per Podem, perquè es debatin al ple, tot i que el PP no veu oportú discutir-les mentre el govern estigui en funcions. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, considera que “està obligat a entendre’s” amb Podem tot i “l’enrabiada” de Pablo Iglesias per no permetre al seu partit formar quatre grups al Congrés, i que ha d’arribar a acords amb C’s per formar un nou govern.

ANTICORRUPCIÓ DEMANA 4,5 ANYS PER A RATO I 6 PER A BLESA

La fiscalia anticorrupció va sol·licitar, per l’escàndol de les targetes opaques, sis anys de presó per a l’expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, i quatre anys i mig per al seu successor al capdavant de l’entitat, Rodrigo Rato, unes penes que Bankia redueix a quatre i tres anys, respectivament. Un cop acabada la fase d’instrucció pel jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, tant el fiscal com Bankia i el seu principal accionista, l’Estat espanyol a través del FROB, reclamen l’obertura de judici oral i acusen els beneficiaris de les polèmiques targetes d’un delicte d’almenys apropiació indeguda. Bankia també els acusa d’administració deslleial, igual que el FROB. A més, exigeixen que Blesa torni els 9,34 milions d’euros gastats pels usuaris de les targetes black durant bona part del seu mandat, des del 2003 fins al 2012, i 2,69 milions a Rato pel que es va suposar des de l’arribada a Caja Madrid fins a la seva sortida de Bankia.

tracking