Els dubtes sobre la Xina i el Brasil rebaixen les previsions de l’FMI

El Fons Monetari Internacional estima que l’economia global creixerà el 3,4% el 2016 i 3,6% el 2017, dues dècimes menys del que calculava a l’octubre

46546.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina manté sense canvis els seus pronòstics, amb un creixement del 6,3% aquest any i del 6% el vinent, dins d’un procés de desacceleració continuat després de tancar el 2015 en el 6,9%, segons les dades de l’FMI. També queden congelades en aquesta revisió les previsions de l’altre gegant asiàtic, l’Índia, que creixeria aquests dos anys un 7,5%. El Brasil continua com una de les principals preocupacions del Fons, ja que s’espera que la contracció d’un 3,8% del 2015 s’allargui el 2016 amb una taxa negativa del 3,5% i es quedi en el 0% el 2017; en aquests dos casos amb baixades de 2,5 i 2,3 punts respecte a l’estimació d’octubre. L’economista cap de l’FMI, Maurice Obstfeld, va reconèixer en declaracions a EFE que “persisteixen diversos riscos” per a l’evolució de l’economia mundial. Però, tot i això, l’organisme “no contempla” una crisi econòmica a curt termini. L’escenari més probable per als propers anys és “un creixement global atenuat”, va afirmar. Això sí, Obst-feld va advertir dels “significatius” efectes de contagi de l’economia xinesa vistos ja el 2015, i va constatar el risc “d’una possible desacceleració més marcada de l’esperat, mentre (la Xina) fa la transició necessària cap a un creixement més equilibrat”.

Estimació a Espanya i FrançaA l’informe Perspectives Econòmiques Globals, l’FMI preveu que la zona euro creixi un 1,7% aquest any i el següent, una dècima més el 2016 i sense canvis el 2017 respecte als càlculs d’octubre. Espanya serà, entre les principals economies de l’eurozona, la que més millorarà les seves dades, amb pujades del 2,7% i 2,3%?el 2016 i 2017, dues i una dècimes més del que es preveia, respectivament. Per l’altre costat, les estimacions per a França baixen dues i una dècimes per a aquests dos anys, fins a situar-se en un creixement de l’1,3 i 1,5%.

ES PREVEU QUE EL PREU DEL PETROLI PUGUI CONTINUAR AMB LA BAIXADA

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) considera que el preu del petroli pot baixar encara més per l’excés d’oferta, agreujat pel cru iranià suplementari i per un alentiment de l’augment de la demanda dels principals consumidors. Els autors del seu informe mensual sobre el mercat del petroli, publicat ahir, es van referir a les advertències de bancs d’inversions que el preu del barril, que a mitjan gener va marcar mínims de fa 12 anys per sota del llindar dels 30 dòlars, podria enfonsar-se encara més, fins al punt que algun d’ells ha arribat a parlar de 10 dòlars. Als mercats, el barril de l’OPEP va caure un 4,6% respecte al dia anterior, i va cotitzar a 23,58 dòlars. I el barril de Brent va pujar un 2%, fins als 29,14 dòlars.

tracking