Draghi diu que el BCE aplicarà més estímuls monetaris durant el març
El president de l’entitat explica que han augmentat els riscos a la baixa en el creixement de la zona euro i que la inflació serà menor que la prevista
Draghi va assegurar, durant una conferència de premsa a Frankfurt, que han augmentat els riscos a la baixa en el creixement de la zona de l’euro i que la inflació serà més baixa del previst. Prèviament, el consell de govern del BCE va decidir mantenir la seva taxa d’interès rectora en el mínim històric del 0,05%. També va deixar inalterada la taxa d’interès de dipòsit, per la qual remunera el diner als bancs a un dia, en el -0,30%. A començament d’any “els riscos a la baixa han augmentat de nou entre una incertesa més alta sobre les perspectives de creixement en les economies dels mercats emergents”, va dir Draghi. El president del BCE també va citar la “volatilitat en els mercats financers i de matèries primeres i els riscos geopolítics” com a riscos a la baixa per al creixement. I hi va afegir que “en aquest entorn, les dinàmiques d’inflació també seran més dèbils de l’esperat”. Per això, va continuar el president del BCE, “serà necessari revisar i possiblement reconsiderar la nostra política monetària en la pròxima reunió a començament de març”, quan l’entitat disposarà de les noves projeccions macroeconòmiques de creixement i inflació del personal del BCE, que també cobreixen el 2018. Segons l’analista de Commerzbank Michael Schubert, “amb un entorn general radicalment alterat des de desembre, es va anunciar virtualment una revisió a la baixa de les projeccions d’inflació”. Mario Draghi va deixar entreveure també que existeix una alta probabilitat que la inflació entri en territori negatiu de nou els pròxims mesos. El president del BCE va reiterar durant la roda de premsa la disposició i la capacitat de l’entitat a fer tot el que sigui necessari per portar la inflació fins al seu objectiu de prop d’un 2%. La inflació de la zona euro va ser al desembre del 0,2%, una dècima més que al novembre, i la taxa subjacent, que descompta els elements més volàtils com ara els preus dels aliments i de l’energia, es va situar en el 0,9% per segon mes consecutiu.
EL SECTOR BANCARI ITALIÀ EXPERIMENTA UNA RECUPERACIÓ
El sector bancari italià es va recuperar ahir de la baixada dels últims dies, després que el primer ministre italià, Matteo Renzi, defensés la seva solidesa i per la compareixença del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que va donar un respir a tots els mercats europeus. Després de tres dies d’importants reculades, els principals bancs del país es van recuperar ahir i alguns ho van fer més de l’esperat, com ara Banca Monte Paschi Siena, les accions de la qual van pujar a la borsa de Milà un 43,14% en acabar la sessió. La banca italiana, atrapada en els seus actius tòxics, preocupa els accionistes i ha arrossegat des de principi d’aquesta setmana altres borses europees als números vermells.