Rajoy declina per ara presentar-se a la investidura per manca de suports

El líder del PP diu que manté la candidatura a la presidència però que en aquest moment no té els vots suficients

46611.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Més tard, en una roda de premsa, Rajoy va deixar clar que manté la seva candidatura a la presidència del govern d’Espanya, però que en aquest moment no té els vots suficients per presentar-se a la sessió d’investidura al Parlament. El candidat del PP va afegir que a la seva decisió hi ha influït la proposta que avui ha presentat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, d’un govern en què ell seria vicepresident i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, president. Una proposta que Rajoy va dir que “comptaria amb molts més vots a favor” que la seva i “sobretot molts menys vots en contra”. També va dir que el govern que pretén formar Sánchez “no és moderat, ni centrat”, i va recordar que el líder del PSOE “s’ha negat a parlar” amb el partit més votat. Abans de la trobada del rei i del líder del PP (que va durar una hora i mitja), el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, havia traslladat al rei Felip VI la seva voluntat de formar un govern del canvi amb PSOE i la coalició d’Unitat Popular i Esquerra Unida (UP-IU). Un executiu en el qual ell assumiria la vicepresidència i el seu partit quatre ministeris més, que podrien ser de Política Social, Economia, Defensa i Interior. I creu que el ministeri que es dediqui als assumptes de “plurinacionalitat” hauria d’anar per algú de la candidatura de confluència En Comú Podem, així com una cartera per a EU. A continuació, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va deixar la porta oberta a la proposta d’Iglesias per negociar, encara que li va demanar que abans de parlar del repartiment de carteres es busqui l’acord sobre les polítiques. “Els votants de Podem i del PSOE no entendrien que no ens entenguéssim Pablo Iglesias i jo”, va dir Sánchez després de veure’s amb el rei.

CalculadoraLa unió de PSOE, Podem i les confluències, i UP-IU, seria de 161 diputats, per darrere d’una unió de vot de PP i C’s, que tenen 163 escons. Per investir-se a la primera votació cal majoria absoluta i sumar 176 escons sobre 350. En segona volta la unió d’esquerres necessitaria majoria simple de més vots a favor que en contra, i si tingués el “no” de PP i C’s, necessitaria el suport d’alguna de les altres formacions i que no hi haguessin altres en contra per sumar més de 163. Caldria veure la postura d’ERC (9 diputats), Democràcia i Llibertat (8), PNB (6), Bildu (2) i Coalició Canària (1). Aquesta coalició d’esquerres també es trobaria en minoria a la mesa del congrés, on PP i C’s tenen 5 integrants, i PSOE i Podem, 4. Després d’aquesta decisió de Rajoy, Felip VI emprendrà una nova ronda de consultes amb els partits polítics a partir de dimecres vinent.

LA COMISSIÓ CONSTITUENT I LA CONSELLERIA D'EXTERIORS, AL TC

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar ahir que el consell de ministres va decidir recórrer davant del Tribunal Constitucional les funcions de la conselleria d’Exteriors de la Generalitat catalana i la comissió d’estudis del procés constituent que es crearà al Parlament. Al mateix temps, el govern espanyol no recorrerà al Constitucional la fórmula que va utilitzar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per prendre possessió; ja que entén que no seria estimada perquè va jurar la Constitució en assumir el seu escó al Parlament.

tracking