Rajoy demana a Pedro Sánchez que decideixi ja els seus socis de govern

El secretari general socialista continua la ronda de contactes amb els barons del partit prèvia al comitè federal de demà

46749.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sis dies després de declinar l’oferiment del rei de presentar-se a la investidura, el líder del PP va considerar que no és ell, sinó Sánchez, que vol ser president del govern, “l’obstacle” per a un acord amb el PSOE. Per això va demanar al secretari general socialista que prengui una decisió. “Si el senyor Sánchez no vol saber res del PP, el que espero és que doni una solució a aquesta situació”, va assenyalar Rajoy, que en qualsevol cas va tornar a insistir en la seva oferta d’una coalició amb el PSOE i Ciutadans. Una oferta que un dia més va refusar la direcció del PSOE: si governa el PP no serà “ni amb el vot a favor ni amb l’abstenció” dels socialistes, com va reiterar la secretària de política municipal del partit, Adriana Lastra. Mentrestant, Pedro Sánchez va continuar amb la ronda de trobades amb els barons socialistes prèvia al decisiu comitè federal que el partit celebra demà, i del qual s’espera que surtin noves directrius per pactar o que es confirmin les actuals.

La pilota al terratNo només Mariano Rajoy pensa que és a Pedro Sánchez a qui li toca moure fitxa. També Podem insisteix que són els socialistes els que ara tenen la “pilota al seu terrat”. La direcció de Podem mira amb “gran expectativa” la reunió socialista de demà i creu que el PSOE té la “responsabilitat” de decidir si obre la porta a un govern de canvi o s’estima més “tancar-se a l’habitació” de la passada legislatura que, en paraules de la diputada Carolina Bescansa, ha estat la més “sinistra” de la democràcia. No obstant això, els contactes entre PSOE i Podem, com va admetre Bescansa, són “pràcticament inexistents”, i no han obert encara “una negociació com a tal” per formar govern. El líder de Podem, Pablo Iglesias, segueix “en espera” i va admetre que no donava “crèdit” a l’actitud de Sánchez, amb qui no ha tornat a parlar des de diumenge passat. Davant d’aquesta incomunicació, ahir el líder d’EU, Alberto Garzón, va demanar al PSOE que no faci cas dels “cants de sirena” per formar una gran coalició amb PP i Ciutadans i a seure ja a negociar amb Podem, evitant així que el bloqueig de la investidura continuï “tota l’eternitat”. Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va ser també molt crític amb Rajoy per “comprometre” el rei en declinar la proposta d’investidura, tot i que va dir que no es pot “arraconar” el PP, tot i la corrupció i les “motxilles” que arrossega, perquè ha d’estar present en les negociacions.

ARNALDO OTEGII SORTIRÀ DE LA PRESÓ L'1 DE MARÇ, 27 DIES ABANS DEL QUE ESTAVA PREVIST

L’Audiència Nacional ha avançat a l’1 de març la sortida de presó de l’exdirigent abertzale Arnaldo Otegi, prevista pel 28 de març, tot i que seguirà sense poder tenir cap càrrec públic fins al 28 de febrer del 2021 en execució de la pena d’inhabilitació que li va ser imposada pel cas Bateragune. La secció quarta de la Sala del Penal de l’Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió després que Otegi demanés que li descomptessin de la pena de presó les compareixences que va haver de complir al jutjat abans de ser condemnat en el cas Bateragune, sobre l’intent de reconstruir Batasuna després de la seva il·legalització, segons van informar fonts jurídiques. El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional va acceptar la petició d’Otegi i ara el servei comú d’executòries, a petició de la secció quarta, ha elaborat un nou còmput que es tradueix en què l’excarceració definitiva s’avança 27 dies a la data prevista. En un principi, la sortida de presó d’Otegi estava prevista pel 8 d’abril, però el novembre, amb una nova liquidació –basada en la nova doctrina del Suprem sobre el còmput de les compareixences periòdiques al jutjat com a període en presó preventiva–, l’Audiència Nacional li va avançar onze dies la seva excarceració definitiva i la va fixar per al 28 de març.

tracking