L’OMS declara el brot del virus del Zika una emergència mundial

La directora de l’ens diu que el més urgent és controlar el mosquit ‘Aedes aegypti’, i que cal coordinació internacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització va reunir el seu comitè d’emergències i va concloure que existeixen indicis suficients per accelerar la presa de mesures i les tasques d’investigació. El comitè està format per 12 experts en epidemiologia, salut pública i malalties infeccioses de diverses parts del món. La setmana passada l’OMS ja va alertar que el virus es propaga “de manera explosiva” i podria infectar un màxim de quatre milions de persones a Amèrica. La directora de l’agència de l’ONU, Margaret Chan, va subratllar en roda de premsa que de moment la mesura més urgent ha de ser controlar les poblacions del mosquit Aedes aegypti, responsable de la transmissió. A més, va demanar una resposta internacional “coordinada”. La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, també va apostar per la cooperació internacional. Malgrat que els experts sospiten de la relació entre el contagi del virus i la microcefàlia en els bebès, l’OMS encara no ha pogut establir clarament aquest vincle i desconeix quant temps li portarà. Tot i això, recomana a les embarassades que extremin les precaucions. Chan també va aclarir que no existeix de moment cap alerta sanitària que justifiqui restriccions sobre exportacions o viatges als països afectats. Al Brasil, un dels països més afectats pel Zika, el govern va aprovar un decret pel qual permet els equips de fumigació entrar per la força en propietats privades a la recerca de possibles focus del mosquit Aedes aegypti. La mesura es va publicar ahir a la gaseta oficial i dóna més marge d’acció als operaris que treballen des de desembre per a la contenció del virus, que s’han trobat en algunes ocasions amb les reticències dels propietaris de les cases. El text autoritza l’entrada als immobles públics i privats abandonats o als quals hagi estat impossible localitzar els seus ocupants; així com en aquells en els quals, encara que s’hi negui el propietari, sigui “essencial” fumigar, segons l’agència de Brasil. Els treballadors sanitaris poden sol·licitar presència policial. El ministeri de salut brasiler va confirmar que els agents públics i els militars desplegats contra el mosquit ja han visitat al voltant d’11 milions de domicilis en tot el país, la quarta part del que es preveu. Les autoritats hi van identificar la presència en uns 355.000 domicilis, mentre que no van poder accedir a 45.000 pel refús del propietari. Més al nord, als Estats Units, els centres per al control i la prevenció de malalties del país van interpretar la decisió de l’OMS de declarar “l’emergència mundial” pel virus del Zika com a “una crida a l’acció” dels governs.

OBAMA DEMANARÀ AL CONGRÉS 755 MILIONS DE DÒLARS PER LLUITAR CONTRA EL CÀNCER

El president dels Estats Units, Barack Obama, demanarà al Congrés 755 milions de dòlars per a la investigació sobre el càncer a la seva proposta pressupostària de 2017, un esforç que s’emmarca en la nova campanya contra la malaltia que encapçala el seu vicepresident, Joe Biden. Aquesta pla d’investigació començarà properament amb l’assignació de 195 milions de dòlars per a la investigació sobre el càncer als Instituts Nacionals de Salut (NIH) durant l’actual any fiscal que acaba el 30 de setembre. A partir d’aquí, Obama espera comptar amb 755 milions de dòlars, va informar ahir un alt càrrec nord-americà que va demanar quedar en l’anonimat. El 9 de febrer es coneixeran més detalls de la nova proposta de partida pressupostària. La notícia es va fer pública ahir unes hores abans que Biden presidís la primera reunió del grup de treball de la campanya, en la qual participen totes les agències federals amb un paper important en el projecte, i que pretén accelerar la investigació sobre el càncer i que hi hagi més tractaments disponibles. Es calcula que als Estats Units aquest any es diagnosticaran 1,6 milions de nous casos al país, i que la malaltia matarà unes 600.000 persones.

tracking