El rei proposa ara Pedro Sánchez com a candidat a la presidència
El líder socialista, que comença avui mateix les converses, calcula que necessitarà entre tres setmanes i un mes per negociar
López també va explicar que Sánchez li havia comunicat que calcula que necessitarà entre tres setmanes i un mes per negociar la formació d’un govern. “És raonable que tinguem aquest temps prudencial per convocar aquest ple”, va explicar el president del Congrés, que només comparèixer va llegir el text de la resolució firmada pel rei i ell mateix en el qual es proposa formalment el secretari general del PSOE d’acord al que marca la Constitució. Va explicar que quan havia parlat amb el líder socialista aquest ja sabia que havia estat designat candidat perquè poc abans el va trucar el rei per comunicar-li-ho. López va explicar que ara s’inicien les converses amb els grups polítics per buscar un acord de govern que en el cas del PSOE –el seu partit– ha de ser ratificat per la militància, raó per la qual Sánchez li va demanar aquest període de temps abans de convocar el ple. “Amb això d’alguna manera s’inicia el temps per a tot, perquè ens deixem de les comunicacions a través dels mitjans i els partits s’asseuen en una taula a parlar seriosament d’un possible acord de govern”. I també ara, va admetre, “comença a comptar el temps”, que es pot cloure amb la formació d’un govern o, de no ser així, amb la convocatòria d’unes noves eleccions. Pedro Sánchez va anunciar que a partir d’avui mateix es posarà en contacte amb totes les forces polítiques per impulsar la formació d’un govern de canvi i progressista. “El canvi ha de ser de la majoria dels conciutadans o no ho serà”, va dir Sánchez al Congrés després que el rei li hagués encarregat que intentés formar govern. El líder del PSOE va assegurar que parlarà amb tots els grups parlamentaris de les mesures que són necessàries posar en marxa i que tots els ciutadans han de tenir cabuda en aquest projecte de canvi, independentment de la seva edat, la seva ideologia o del que hagin votat.
EL TSJC NO VEU DELICTE EN LA DECLARACIÓ DE RUPTURA DEL 9-N
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no aprecia delicte en la declaració de ruptura del Parlament del 9-N, en entendre que no constitueix un “alçament violent”, sinó una resolució que se circumscriu a l’àmbit parlamentari i que ja va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional. En dos autes, l’alt tribunal resol no admetre a tràmit les querelles per rebel·lió i sedició que van presentar UPyD i Manos Limpias contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats que van donar-hi suport. D’altra banda, la fiscalia de Catalunya ha demanat que el Tribunal Suprem (TS) investigui l’exconseller de Presidència Francesc Homs pel seu paper en l’organització de la consulta del 9-N després de ser suspesa.