JxSí i la CUP inicien els tràmits per crear les tres lleis de “desconnexió”

L’Audiència Nacional investiga l’ANC per “impulsar” mocions sobiranistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos grups van registrar les peticions dirigides a la mesa del Parlament per a la constitució de les ponències conjuntes sobre una proposició de llei de protecció social catalana, una altra de règim jurídic català, i una tercera d’administració tributària catalana. L’inici de la tramitació d’aquestes lleis coincideix amb els primers contactes parlamentaris del líder socialista Pedro Sánchez, per intentar formar govern a Espanya. El diputat de la CUP Benet Salellas va dir als mitjans que “són els tres pilars perquè la república catalana pugui existir. Estem molt contents que ja es donin passos endavant, és la demostració que aquests 18 mesos serveixen per construir la república catalana”. Per altra banda, el president del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va anunciar que demanarà al govern central que impugni les tres lleis de la “desconnexió” amb l’Estat.

Investigació a l'ANCEl jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno investiga l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per delictes de rebel·lió i sedició per “impulsar” i “promoure” les mocions d’ajuntaments catalans de suport a la resolució independentista del Parlament anul·lada pel TC. En un aute, al qual va tenir accés EFE, el magistrat accepta la competència per investigar la possible il·legalitat de la moció aprovada pel ple de l’ajuntament de Vic. Altres magistrats, com Fernando Andreu i Santiago Pedraz, mantenen obertes les seves diligències, en aquest cas per les mocions aprovades pels plens de la Seu d’Urgell i Celrà (Girona). D’altra banda, el Parlament català va aprovar ahir el decret llei de necessitats financeres del sector públic i altres mesures urgents en pròrroga pressupostària, amb els vots a favor de Junts pel Sí i cinc suports i quatre abstencions de la CUP, que van emplaçar el govern a “desobeir i deixar de pagar” el fons de liquiditat autonòmic (FLA). La CUP va votar contra aquests comptes quan van ser aprovats inicialment. Entre altres aspectes, la pròrroga permetrà a la Generalitat i entitats del sector públic formalitzar operacions d’endeutament per cobrir les amortitzacions previstes fins als nous pressupostos. I durant la primera sessió de control al nou president català al Parlament, Carles Puigdemont va deixar clar que no entra en els seus plans promoure una reforma del sistema de finançament autonòmic i va subratllar que el seu objectiu en aquesta legislatura és negociar amb l’Estat una via que permeti a Catalunya ser independent “aviat”.

PATXI LÓPEZ APEL·LA AL DIÀLEG PER RENOVAR LA CONSTITUCIÓ, QUE NO ÉS "DE PEDRA"

El president del Congrés espanyol, Patxi López, va apel·lar ahir a l’entesa i al diàleg entre totes les forces polítiques perquè posin el que les uneix per damunt del que les separa, i entre tots siguin capaços d’adaptar als nous temps la Constitució, que no és “de pedra”, va dir. López es va pronunciar així durant la sessió constitutiva de la comissió constitucional del Congrés. El president del parlament va recordar aquells que van ser capaços d’entendre’s “per damunt de les legítimes diferències i sabent que la seva obligació era no aprofundir en el que els separava” i va indicar que d’aquest esperit va néixer el gran pacte del 78 que és la Constitució. Però també va subratllar que ni aquesta Carta Magna ni les anteriors “són de pedra”. “No són textos sagrats immutables”, va expressar el polític socialista, sinó que s’han d’adaptar als temps i al sentir d’una societat que avui busca la seva renovació. Per altra banda, Patxi López va refusar ahir la petició del PP de convocar el ple d’investidura el 16 de febrer, una proposta a la qual també donava suport Podem; i va recordar que és ell qui té la potestat de posar data a aquesta cita parlamentària, una afirmació en la quan va estar-hi d’acord Ciutadans.

tracking