El govern vol que el TC suspengui la creació de la conselleria d’Exteriors

L’informe del Consell d’Estat destaca que forma part de la “internacionalització del procés”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així ho va anunciar la vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que va assenyalar que l’informe del Consell d’Estat –sol·licitat per l’executiu divendres passat– destaca que la creació de la conselleria forma part de “la internacionalització del procés” d’independència a la qual va al·ludir el president català, Carles Puigdemont, durant la seva investidura. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, hi va afegir que “la mera constitució d’aquest departament”, al qual se li atribueixen competències en política internacional, és “contrària al repartiment de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes”. De la seva banda, Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van acordar ahir fer “front comú” davant l’Estat en defensa d’infraestructures catalanes, com ara el traspàs complet de Rodalies, el finançament del transport públic i les obres de l’estació de la Sagrera. Puigdemont i Colau es van reunir ahir durant prop de dues hores al Palau de la Generalitat, en la seva primera trobada oficial des de la investidura del nou president català, que segons l’alcaldessa va ser “útil i fructífera”. Va ser una reunió de treball en la qual ambdós van poder exhibir sintonia en diversos temes sectorials, sobretot en els relatius a infraestructures de mobilitat. Colau va destacar per sobre de tot dos acords de les obres de la línia 9 del metro i la connexió del tramvia a Barcelona. L’ajuntament de Barcelona es compromet a “participar en el finançament” de les obres de la línia 9 fins a la Zona Franca i el barri de la Marina, per “desencallar” el projecte. L’altre gran acord es refereix a la connexió del tramvia.

EL 57 PER CENT DELS CATALANS, A FAVOR DE LA INDEPENDÈNCIA

Un 57,2% dels catalans està a favor de la independència de Catalunya i un 32% hi està en contra, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO). La mostra es va fer entre el 20 d’octubre i el 5 de novembre del 2015 (després de les eleccions catalanes i abans de les generals) i es basa en 1.050 enquestes telefòniques: 783 a Barcelona, 98 a Girona, 60 a Lleida i 109 a Tarragona. En concret, a la pregunta “Pensant sobre la independència de Catalunya, hi està totalment a favor, bastant a favor, bastant en contra o totalment en contra?”, un 33,1% dels enquestats està totalment a favor i un 24,1% bastant a favor, mentre que un 10,1% està bastant en contra i un 21,9% totalment en contra. Un 46,1% dels enquestats està molt interessat en el tema, i un 29,3% bastant interessat.

SÁNCHEZ REFUSA EL 'VETO' DE PABLO IGLESIAS A CIUTADANS

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va refusar ahir la proposta “exclusiva” i “excloent” de negociació d’un govern de coalició que li va tornar a traslladar Pablo Iglesias i li va demanar que “reconsideri” el seu veto a Ciutadans. Sánchez va celebrar la seva primera trobada amb Iglesias després de rebre l’encàrrec del rei d’intentar formar govern. Una hora i quart de reunió després de la qual Iglesias li va demanar que es decanti “ja” entre Podem i Ciutadans, perquè veu que és incompatible governar amb ambdós i l’únic govern “estable” pot ser un executiu de “coalició” amb Podem i EU. “Li he dit a Pedro [Sánchez] que com abans es decideixi millor”, va insistir Iglesias, que va remarcar que el seu partit està demostrant “paciència” amb els socialistes. El secretari general del PSOE, de la seva banda, demanava després a Iglesias que “recapaciti” perquè, va dir, qui estarà “content” amb la seva posició serà el president del govern en funcions, Mariano Rajoy.

tracking