Puigdemont estudiarà renegociar el deute sense optar per l’impagament

El president català es mostra favorable a auditar-lo i a parlar amb els bancs sobre el refinançament i el pagament dels interessos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni les diputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel ni la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, van tenir inconvenient en verbalitzar, després de la reunió, que entre el president i la CUP hi ha discrepàncies, però també punts d’acord i, per sobre de tot, voluntat d’entesa. Durant una hora i mitja, Puigdemont va abordar amb Boya i Gabriel al Palau de la Generalitat qüestions polèmiques, com el projecte lúdic i turístic de BCN World o la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), però també assumptes globals de major sintonia, com el suport de la CUP a l’estabilitat parlamentària o els pressupostos de la Generalitat. Sobre aquest últim assumpte, la CUP va traslladar a Puigdemont la “línia vermella” que els comptes siguin “eminentment socials” i que en ells hi figuri el pla de xoc que es preveu en la declaració del Parlament del 9-N, suspesa pel Tribunal Constitucional. Un extrem que accepta el govern, que, en aquest sentit, està “tranquil” perquè coincideix amb la CUP en què els pressupostos “són necessaris i seran socials”, va expressar Munté.

Valoració positivaSegons la CUP, el president català “es va mostrar favorable a auditar el deute i a parlar amb les entitats financeres” sobre el seu refinançament i el pagament dels corresponents interessos, un fet que la CUP valora de manera positiva. Munté va indicar que Puigdemont –que ahir va tancar la ronda de converses amb els grups del Parlament– es va comprometre a treballar conjuntament amb la CUP “per analitzar els conceptes i la magnitud del deute i la possibilitat de la seva renegociació”, però va descartar recórrer a l’impagament, com li demanava la CUP, perquè “un país seriós ha de pagar el deute”. Per un altre costat, la CUP va traslladar a Puigdemont el seu refús al complex turístic BCN World a Vila-seca i Salou. Precisament, ahir el màxim directiu de Hard Rock, Hamisch Dodds, va viatjar fins a Barcelona per entrevistar-se durant una hora amb Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, també al Palau de la Generalitat. La multinacional americana Hard Rock va reafirmar el seu interès per participar en aquest macrocomplex hoteler i d’oci, previst per construir-lo a les poblacions de Vila-seca i Salou (Tarragona), en el qual preveu destinar-hi una inversió d’uns 2.500 milions d’euros.

RAJOY ACUSA SÁNCHEZ D'IGNORAR L'AMENAÇA INDEPENDENTISTA EN LES NEGOCIACIONS

El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va acusar ahir el líder socialista, Pedro Sánchez, d’ignorar en les seves negociacions amb altres forces polítiques el “problema més important” que té Espanya en aquest moment, “l’amenaça independentista” a Catalunya. A més, Rajoy va advertir que tot i que els números li surtin a Sánchez per aconseguir la investidura, és “impossible que a Espanya hi pugui haver un govern que es qualifiqui com a tal en contra del PP” i sense comptar amb aquest partit, a més que no és el més democràtic. El líder del PP va presidir al Senat la reunió del seu grup parlamentari en aquesta cambra, dos dies abans de la seva trobada amb Pedro Sánchez i en la vigília de la que mantindrà amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Davant dels dos, va explicar, mantindrà la seva proposta d’una gran coalició entre populars, socialistes i Ciutadans i els advertirà també que el PP “no entrarà en cap joc ni s’abstindrà en res” perquè és el partit que ha guanyat les eleccions i que “defensarà la seva victòria”. Mariano Rajoy va tornar a subratllar en un moment del seu discurs que a PP, PSOE i Ciutadans els uneix “allò fonamental”, i va citar, entre altres coses, la unitat d’Espanya.

tracking