Medvédev adverteix que occident s’acosta a una nova Guerra Freda
El primer ministre rus alerta del deteriorament de les relacions amb els països de l’OTAN motivat pels conflictes bèlics a Síria i Ucraïna
“A vegades em pregunto si som al 2016 o al 1962”, va assegurat el líder per il·lustrar la confusió amb el que viu la reacció “poc amistosa” que té l’OTAN amb el seu país. Medvédev va fer aquestes declaracions a la Conferència de Seguretat de Munic, l’anomenat Davos de la Defensa, que se celebra fins avui, amb la guerra a Síria com a tema principal. Les seves paraules són la resposta als nombrosos retrets que ha hagut d’escoltar en aquest mateix fòrum de representants de potències occidentals que recriminen l’exèrcit rus la seva ofensiva militar d’ajut al règim de Baixar al-Assad. El primer ministre francès, Manuel Valls no es va mossegar la llengua i en la seva intervenció va reclamar la fi “dels bombardejos contra civils”, una acusació rebutjada pel seu col·lega rus perquè, va dir, “no hi ha cap evidència que siguin certes aquestes acusacions”. El secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry, va denunciar que la majoria de bombardejos russos han tingut com a objectius “grups d’oposició legítima” contra Al-Assad. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar no voler “una nova Guerra Freda”, però va argumentar que, com que Rússia està “desestabilitzant l’ordre de seguretat europeu”, l’OTAN ha de respondre “ferma”, malgrat que “no busca la confrontació”. Per això va donar per segur un nou increment de les mesures de dissuasió i defensa enfront de Rússia a l’est d’Europa a la cimera de l’OTAN que se celebrarà el juliol a Varsòvia. El president d’Ucraïna, Petró Poroshenko, va advocar per mantenir la confrontació, amb el conflicte a l’est del seu país en ment: “Odio la idea de les peticions de diàleg amb Rússia”. El consens solament va ser patent pel que fa a l’Estat Islàmic, que Medvédev va qualificar “d’enemic comú” i l’eradicació del qual, segons Valls, “ha de ser la prioritat” de la comunitat internacional. “El terrorisme és un problema de la civilització. És ells o nosaltres”, va afegir el líder rus.
KERRY VEU POSSIBLE UN CESSAMENT DE LES HOSTILITATS
Malgrat que divendres es va arribar a un acord per frenar la violència, l’encreuament d’acusacions entre els EUA i Rússia viscut ahir a Munic va evidenciar les diferències de fons que mantenen totes dues potències respecte a la guerra a Síria. Tot i això, el secretari d’Estat dels Estats Units d’Amèrica, John Kerry, es va mostrar optimista en assegurar que “les decisions dels pròxims dies i setmanes, d’uns mesos, poden acabar la guerra a Síria”. Segons la seva opinió, cal aprofitar l’acord per a un cessament d’hostilitats la setmana que ve, treballar perquè tingui èxit i avançar cap a una “solució política” que porti la pau i eviti una “escalada sense fi” de la violència. No va dubtar a criticar l’estratègia militar emprada per Rússia a Síria.