Podem s’allunya del PSOE i reitera la necessitat del referèndum català

El partit d’Iglesias el considera “imprescindible”, i el reclama per a la primera etapa de govern amb una pregunta “única i clara”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Podem va marcar territori ahir enfront de Sánchez –que es presentarà a la investidura el 2 de març– amb un document que recull el seu programa de govern i inclou una estructura de com hauria de ser l’executiu, amb quinze ministeris i una vicepresidència per a Iglesias, que assumiria la lluita contra la corrupció, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i una oficina de drets humans. Però la condició que va aixecar més polseguera va ser la del referèndum català: Podem el qualifica “d’imprescindible” i el reclama per a la primera etapa de govern amb una pregunta “única i clara”. “Pablo, no saps on ets.” Amb aquesta frase va resumir el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, la resposta del PSOE a les pretensions de Podem i del seu líder. Hernando va reconèixer que va assistir amb “perplexitat, preocupació i decepció” a la compareixença d’Iglesias, que, segons ell, “no sap on és ni quin paper li correspon”. “Li demanem al senyor Iglesias el mateix que li hem demanat al senyor Rajoy, respecte. Respecte a la Constitució i a l’encàrrec del cap de l’Estat”, i es va preguntar amb ironia “en quin moment” s’havien perdut els socialistes que el rei li havia encarregat al líder de Podem formar govern. Tot i això, el portaveu socialista va assegurar que el seu partit segueix amb la mà estesa per assolir un acord que permeti un govern progressista i reformista. Així doncs, la negociació per a Sánchez es torna a complicar. I això malgrat que Iglesias va assegurar ahir que incloïa Ciutadans entre les formacions a les quals va demanar suport “de totes les maneres possibles” per tirar endavant un govern encapçalat pel secretari general socialista. Mentrestant, el vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va exigir al PSOE que expressi “clarament i rotundament” la negativa a la condició d’un referèndum i que refusi una abstenció d’ERC i DiL.

EL PLE DEL DEBAT, EL 2 DE MARÇ, I SI HI HA ELECCIONS, EL 26 DE JUNY

El debat d’investidura començarà el 2 de març. El ple sol durar dos dies i la votació té lloc durant la segona jornada, el dia 3. D’assolir la majoria absoluta, Sánchez seria president. Si necessita afrontar una segona votació per majoria simple, es produiria dissabte 5. De no aconseguir el suport del Congrés començaria a córrer el termini de dos mesos des de la primera votació. En aquest període, podria ser el moment que el líder del PP, Mariano Rajoy, optés per presentar-se. En cas que en aquests dos mesos cap candidat aconseguís ser investit es convocarien eleccions generals. La data de convocatòria seria el 3 de maig, que marcaria els comicis per al 26 de juny, 54 dies després de la dissolució de les Corts.

tracking