Cameron convoca el referèndum sobre el ‘Brexit’ per al 23 de juny

El primer ministre britànic anuncia la convocatòria després de l’acord a què va arribar amb els socis de la Unió Europea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ho va manifestar després de presentar al seu gabinet l’acord a què van arribar amb els socis comunitaris divendres. Cameron va confirmar que la posició oficial del seu govern serà defensar la continuïtat en “una Europa reformada”. El primer ministre anglès va afirmar que el Regne Unit serà “més segur, més fort i millor” dins de “l’Europa reformada” que a parer seu disse­nya el pacte amb els 27 socis comunitaris. Cameron té davant seu el repte de convèncer una societat britànica dividida entre les opcions de trencar o mantenir els vincles amb Europa i en què hi ha prop d'un 23% d’indecisos, segons les últimes enquestes. “No estimo Brussel·les, estimo el Regne Unit, i sóc el primer a dir que encara hi ha moltes maneres en què Europa necessita millorar i que la tasca de reformar Europa no acaba amb l’acord d’ahir”, va dir Cameron al discurs d’ahir davant la seva residència i despatx oficial. “Mai diré que el nostre país no pot sobreviure fora d’Europa. Som el Regne Unit i podem aconseguir grans coses, aquesta no és la qüestió en aquest referèndum. La qüestió és: estarem millor dins d’una Europa reformada o bé estarem millor pel nostre compte?”, va qüestionar, i va avisar que trencar els llaços amb el continent seria “un salt cap a la foscor”. El país i els seus 27 socis comunitaris van aconseguir tancar un acord per mirar de convèncer els votants britànics perquè donin suport a la permanència del país al bloc comunitari en el referèndum. Els caps d’Estat i de Govern de la UE van arribar a aquest acord després de dues intenses jornades de negociacions i després que els líders avaluessin l’últim projecte d’entesa. El pacte inclou un compromís entre el Regne Unit i els països de l’est d’Europa pel que fa al fre d’emergència per restringir les prestacions a treballadors comunitaris i la indexació de les ajudes per fill. Fonts diplomàtiques van asse­nyalar que per dirimir les diferències en les interpretacions sobre una “Unió cada vegada més estreta”, el text recull que aquesta referència no s’aplica al país.

CINC MEMBRES DEL GOVERN ES DESMARQUEN DEL PRIMER MINISTRE

Cinc membres del gabinet de govern del primer ministre britànic, David Cameron, es van desmarcar ahir de la postura oficial de l’executiu i van avançar que faran campanya per la sortida del Regne Unit de la UE. Poc després que Cameron anunciés que el 23 de juny se celebrarà el referèndum, el titular britànic de Justícia, Michael Gove, va afirmar en un comunicat que abandonar el bloc comunitari assegura al país un “futur millor”. Gove, amic personal de Cameron, va admetre que fer pública la seva postura ha estat “la decisió més difícil” de la seva vida política. “Aquesta oportunitat no arribarà dues vegades a la vida. Per això aprofitaré l’oportuntiat d’abandonar una UE sumida en el passat”, va remarcar.

tracking