Sánchez i Rivera segellen un pacte que aparta Podem de la negociació
L’acord inclou reforma constitucional, modificació del mercat laboral i del sistema fiscal, i un refús al referèndum català
Un acord de legislatura amb un programa de govern complet, que abasta des d’una reforma de la Constitució o una modificació a fons del mercat laboral i del sistema fiscal a una defensa tancada de la unitat d’Espanya i un refús frontal a un referèndum d’independència de Catalunya. Sánchez i Rivera van escenificar l’acord amb una firma solemne a la Sala Constitucional del Congrés, tenint com a testimonis els retrats dels set pares de la Carta Magna que presideixen la sala. Un símbol de la Transició que Rivera va evocar en les seves primeres paraules, en les quals va alabar un pacte que reprèn les bases de consens d’aquells anys i que “posa las bases” per una nova etapa política de renovació de la democràcia espanyola. Rivera no descarta entrar en un govern presidit per Pedro Sánchez i va demanar al PP un “esforç de valentia i generositat” per donar suport a aquest executiu. I és que, de moment, la investidura de Sánchez segueix comptant només amb els 130 vots del PSOE i Ciutadans, davant la negativa ja anunciada del PP i també de Podem, que va decidir suspendre les negociacions “a quatre”.
Les matemàtiques no quadrenConscient que les matemàtiques no quadren, Pedro Sánchez va reconèixer que el seu acord amb Ciutadans és només “un primer pas”, encara insuficient perquè la seva investidura tiri endavant la setmana que ve. Sánchez va subratllar que l’acord “no ha estat fàcil”, però representa un “camí de generositat” en el qual “no ha cedit ningú” sinó que els dos partits han “cedit perquè hi guanyin els espanyols”. Després d’incidir en la necessitat històrica de pensar en el “bé comú”, el líder socialista va apel·lar a “abandonar el verb vetar” per “abraçar el verb acordar” i “desterrar el verb imposar” i “posar en pràctica el verb entendre”. Arguments que no convencen ni molt menys a Podem, que va decidir aixecar-se de la taula i suspendre les negociacions “a quatre” al costat del PSOE, Compromís i Unitat Popular-EU. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va confessar sentir-se “defraudat” i “decebut” amb el pacte del PSOE amb Ciutadans, que és “incompatible” amb el seu partit. Un document que, segons ell, no és ni “progressista ni reformista” i que, a més, “farà les delícies de l’Ibex 35 i dels sectors privilegiats”. Entre els retrets més sonors, la “tercera reforma laboral encoberta” i la suposada rebaixa de la indemnització per acomiadament que inclou.
CONDEMNEN A 6 I 8 MESOS DE PRESÓ ELS ULTRES QUE VAN ASSALTAR BLANQUERNA
La Secció 30 de l’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a penes d’entre sis i vuit mesos de presó 14 dels 15 ultres que van assaltar el centre cultural Blanquerna de Madrid, propietat de la Generalitat de Catalunya, durant la Diada de l’any 2013. En la sentència, la Sala redueix considerablement les penes que sol·licitava la fiscalia per als processats d’entre dos i cinc anys i mig de presó. La Generalitat demanava fins a 17 anys de presó per als assaltants. Els jutges consideren que no està acreditat que els assaltants coneguessin la identitat de l’aleshores diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ni del delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch, per la qual cosa absolen del delicte d’atemptat contra l’autoritat als acusats. També els absolen del delicte d’ultratge a la bandera, doncs si bé un dels acusats –Jesús Fernando F.G.– va tirar al terra la senyera d’un cop de mà, consideren que aquesta conducta, “per censurable que sigui”, no té “entitat penal”, ja que no aprecien “ànim de menysprear, d’ultratjar, de vilipendiar l’emblema”. En general, condemnen els acusats per delictes de desordres públics i danys, i en algun cas per lesions i maltractament d’obra.