Donald Tusk apel·la els “migrants econòmics” a no venir a Europa
El president del Consell Europeu visita Grècia i Turquia, i demana “més accions” i “una mica més de temps” per al treball dels països
“Apel·lo tots els migrants econòmics, sigui d’on sigui des d’on procedeixin, que no vinguin a Europa, que no creguin els traficants i que no posin en perill les seves vides i els seus diners”, va dir Tusk davant la premsa juntament amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Tusk va remarcar que “Grècia ja no serà més un país de trànsit” i “que les regles d’Schengen entraran novament en vigor”. Tsipras, de la seva banda, va anunciar que a la cimera extraordinària de dilluns vinent demanarà “sancions” per a aquells països que no compleixin el “principi fonamental” de la Unió Europea (UE) sobre el “repartiment solidari de les càrregues” entre els seus membres. “Esperem que es reconegui que Grècia no pot assumir tota la càrrega (dels refugiats). El tractat de Lisboa contempla el repartiment solidari de les càrregues. Nosaltres complim els nostres compromisos i esperem sancions per als que no ho facin” va dir l’hel·lè.
Reivindicació gregaTsipras també va qualificar de “provocatiu” el refús d’alguns Estats membres de participar en la reubicació des d’Itàlia i Grècia i en el programa d’assentaments des de Turquia i els països propers a Síria. I va emplaçar la UE a aplicar amb rapidesa els acords, una referència a l’acord de l’any passat per reubicar 160.000 refugiats des de Grècia i Itàlia, un compromís que fins ara pràcticament cap país ha complert. El primer ministre grec va recalcar que el seu país compleix les seves obligacions i no només ha obert centres de primera acollida en els quals registra “cadascú” dels migrants i refugiats que arriben a les illes; sinó que també està retornant a Turquia centenars de persones a les quals se les ha refusat la sol·licitud d’asil. “A més estem construint amb rapidesa els centres de reubicació i d’estada temporal”, va afegir. Posteriorment, Donald Tusk es va traslladar a la capital turca, Ankara, i va afirmar que el nombre de refugiats que arriben des de Turquia a Grècia és encara molt alt i va demanar al govern turc que faci més per controlar la situació. El president del Consell Europeu va valorar la “bona i creixent” cooperació amb Turquia per evitar l’emigració irregular, però va destacar que el nombre de gent que creua des de la costa turca fins a les illes gregues continua sent massa elevat i que “fan falta més accions”. Tusk es va reunir ahir a la tarda amb el primer ministre de Turquia, Ahmet Davutoglu, per preparar la cimera entre la UE i el país de dilluns vinent. “Tant Turquia com la UE treballen dur en aquest tema. Necessitem una mica més de temps”, va demanar.
HOLLANDE AFIRMA QUE EL 'BREXIT' TINDRIA CONSEQÜÈNCIES EN LA GESTIÓ MIGRATÒRIA
El president francès, François Hollande, i el primer ministre britànic, David Cameron, van escenificar ahir una imatge d’unitat en la gestió de la pressió migratòria, especialment visible en els darrers dies als campaments de Calais, durant la cimera bilateral que va tenir lloc al nord de França. Un dels temes que envoltaven la reunió és el Brexit i el referèndum del proper 23 de juny en el qual els britànics decideixen si deixen la Unió Europea o s’hi queden. Sense voler influir en l’opinió dels britànics, Hollande va assegurar que el conegut com a Brexit tindria “conseqüències” en l’accés al mercat únic, sobre les places financeres, el desenvolupament econòmic o la circulació de persones. I també “en la gestió dels fluxos migratoris”, va indicar el president francès, que no va anar tan lluny com el seu ministre d’Economia, Emmanuel Macron, que en una entrevista al Financial Times va arribar a assegurar que amb un Regne Unit fora de la UE França ja no contindria a Calais els immigrants que volen entrar en aquest país. Macron va advertir, abans de la cimera, que si el Regne Unit deixa la UE “ja no hi haurà immigrants a Calais” i va pronosticar “repatriacions des de la City de Londres”.