El Congrés refusa per segon cop la investidura de Pedro Sánchez

El líder del PSOE acusa el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, de ser l’únic responsable que Rajoy segueixi governant

47587.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

D’aquesta manera, Sánchez es va convertir en el primer que no aconsegueix ser investit des de la reinstauració de la democràcia. En aquesta ocasió el líder socialista va obtenir un vot més a favor que a la primera votació, en sumar-se als 90 del PSOE i els 40 de Ciutadans el sí’de la diputada de Coalició Canària; mentre que, com s’esperava, la resta de grups va votar en contra. Pedro Sánchez va acusar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, d’haver traït els seus votants i de ser el “responsable últim i únic” que Mariano Rajoy segueixi sent president del govern. En acabar el debat sobre la investidura, el secretari general del PSOE va assegurar que continuarà treballant per aconseguir una majoria per al canvi. “Avui és un punt i a part”, va dir Sánchez després de lamentar que Espanya no tingui govern perquè PP i PSOE hagin bloquejat la investidura. Després de la votació, Iglesias va reiterar a Sánchez la seva “plena disponibilitat” per negociar des de ja un govern “a la valenciana, un govern de coalició progressista que estem proposant des de l’inici”, i va confiar “de tot cor” que el dirigent socialista “rectifiqui” i abandoni el pacte amb Ciutadans. Abans, durant el debat, Iglesias va intentar reconstruir ponts amb el PSOE i, encara que va confirmar el seu vot contrari a la investidura, va citar Sánchez a buscar el que ell va denominar “l’acord del petó”, amb referència al petó que s’havien fet dos dies abans ell i el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i va arribar a fer broma dient que “flueix l’amor i la passió a la política espanyola. Pedro, només quedem tu i jo”. De la seva banda, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va fer una crida, sense nomenar-lo, al líder de Podem a “desterrar la ira, la rancúnia, la ràbia i les frivolitats”. Sobre Iglesias també va parlar el president de Ciutadans, Albert Rivera, al qual li va recordar que els comunistes de la transició no demanaven ministeris, sinó que “només demanaven llibertat”. I durant el debat, Rivera també va demanar al PP i al seu líder, Mariano Rajoy, que s’abstenguessin ja que no és capaç de sumar ni construir i ni tan sols han intentar arribar a acords, va afirmar. Pel seu costat, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va advertir Pedro Sánchez que el líder de Ciutadans, Rivera, és més semblant al controvertit dirigint republicà nord-americà Donald Trump que a l’històric governant britànic Winston Churchill. “Creure que Ciutadans és progressista, reformista o de centre es guareix a Catalunya”, va dir. I el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va oferir el suport “com a contrapartida d’un referèndum a Catalunya”.

Posició del PPEl cap de l’executiu en funcions, Mariano Rajoy, va assegurar que seguirà intentant que Espanya tingui un govern estable. I durant el debat va avisar Sánchez que amb el fracàs de la investidura “la seva festa ha arribat al final”, i el va acusar d’haver caigut en “cor­rupció” en haver posat “les institucions al seu servei” en el debat d’investidura. Ara li correspon al rei Felip VI proposar un candidat, que tindria temps de ser triat fins al 2 de maig. En cas contrari, es convocaran noves eleccions.

tracking