Espanya afronta una etapa inèdita amb les noves eleccions més a prop

El PSOE i Ciutadans busquen la fórmula per incloure dins del pacte la resta de formacions i evitar la repetició de les generals

47627.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així es desprèn de les respostes dels partits a la decisió del PSOE i de Ciutadans de negociar conjuntament amb la resta de forces el seu document per a un govern progressista, que ha collit el rebuig dels altres implicats. Mentre que per als dos partits signants aquest acord és la base per a la regeneració i la posada a punt del país i possibilita evitar unes eleccions, la resta ho ha rebutjat amb diferents arguments. El secretari del grup parlamentari de Ciutadans, Miguel Gutiér­rez, va destacar la feina “molt important” duta a terme juntament amb el PSOE, que s’ha plasmat en un acord amb 131 suports, i va mostrar el seu desig de “lluitar” perquè aquest pacte s’eixampli i hi participin més forces polítiques. El secretari d’organització del PSOE, César Luena, va rebutjar que, davant la decisió del seu partit d’estendre la mà per arribar a “acords inclusius i espais comuns de canvi”, s’hagin trobat “amb el bloqueig d’aquells que no volen sumar”, dels que “estan pensant en les eleccions”. El PP va insistir que van ser ells els que van guanyar els comicis de desembre i, per això, han de liderar el futur govern, així com a defensar una gran coalició amb el PSOE, similar a les que existeixen en alguns països europeus. La vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, va dir que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, “va jugar a la dissimulació” en la campanya electoral, però “no es pot enganyar constantment” i ara s’ha vist que és “el número 2 de Sánchez” i “ha vingut a reviure el zapaterisme”. El secretari d’organització de Podem, Sergio Pascual, va qualificar de “sorprenent” que el candidat socialista “necessiti” Ciutadans “com a escuder per protegir-lo” durant les negociacions per arribar a un acord d’investidura. Juan Carlos Monedero, fundador i ideòleg de Podem, va criticar que Sánchez insisteixi en un govern amb Ciutadans, que, al seu parer, “és un frau”, de manera que el va convidar a mirar a l’esquerra i no a la dreta.

EL PRESIDENT DEL CONGRÉS ES REUNEIX AVUI AMB FELIP VI

Amb el fracàs de la investidura s’obre una etapa incerta en la vida política encara que amb terminis fixos, perquè si abans de dos mesos no hi ha president del govern espanyol es convocaran noves eleccions. Avui el president del Congrés, Patxi López, es reunirà amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela per parlar del procés que s’obre ara. Divendres a la nit, després de la segona votació d’investidura, López va informar telefònicament el rei del que havia passat per, si ho considerava oportú, iniciar una nova ronda de consultes amb els portaveus polítics per explorar la possibilitat de proposar un nou candidat. La Constitució no marca què passa en aquests casos ni obliga el rei a convocar aquesta tercera ronda de consultes.

tracking