López demana al govern que eviti un “conflicte institucional greu”

El president del congrés reclama a l’executiu que, tot i estar en funcions, se sotmeti al control de la cambra, mentre el PSOE es planteja dur l’afer al TC

47826.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després de la reunió de la junta de portaveus, López va explicar que no comparteix el criteri de la vicepresidenta –segons el qual el govern en funcions no ha de sotmetre’s al control parlamentari per no comptar amb la confiança de la cambra–, i que acceptar-ho suposaria “acceptar la limitació de capacitats constitucionals de les corts generals”. El president del congrés va basar el seu argument en l’article 26.2 de la Llei de govern, “que diu que tots els actes i omissions del govern estan sotmesos al control de la cambra”. En la missiva, López recorda que la funció de control de l’acció del Govern està reconeguda en l’article 66 de la Constitució “encara que estigui en funcions”. Després d’insistir que espera que l’executiu “reconsideri” la seva posició, López va assenyalar que si no ho fa s’entraria en un “conflicte d’atribucions” davant el Constitucional. El portaveu del grup socialista al congrés, Antonio Hernando, va afirmar que el partit està disposat a promoure que el parlament porti al govern al Tribunal Constitucional si l’executiu no reconsidera la seva “rebel·lió” enfront de les corts i manté el seu rebuig al control de la cambra. Sáenz de Santamaría va replicar a López i Hernando que pretendre que un executiu en funcions sigui controlat pel nou parlament és “forçar molt la Constitució, la separació de poders i els bons usos de la cambra”. En aquest sentit, va recalcar que els precedents i els informes del congrés no avalen aquest control “ordinari”, al mateix temps que va afegir que el govern està “a la disposició de l’opinió pública”.

Expedient a Rita BarberáEn un altre ordre de coses, el comitè de drets i garanties del PP ha obert un expedient informatiu als afectats i investigats pel cas de presumpta corrupció a l’ajuntament de València, entre els quals hi ha l’exalcaldessa Rita Barberá. El vicesecretari d’organització del partit, Fernando Martínez-Maillo, va informar de la mesura als passadissos del congrés, poques hores després que la mateixa Barberá anunciés que ha acceptat la invitació d’acudir a declarar voluntàriament davant del titular del jutjat d’instrucció número 18 de València. L’exalcaldessa i senadora va negar tenir res a veure amb el cas Imelsa de blanqueig de diners, va reiterar que no pensa dimitir, i va assegurar que “absolutament ningú” de la formació popular li ha demanat que faci un pas enrere.

SÁNCHEZ I PUIGDEMONT ESCENIFIQUEN EL "DESGLAÇ" TOT I XOCAR EN EL REFERÈNDUM

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president català, Carles Puigdemont, van escenificar ahir l’inici del “desglaç” en les relacions amb la Generalitat, en una reunió en la qual, no obstant això, van constatar les seves discrepàncies sobre la idoneïtat d’un referèndum a Catalunya. La reunió no va servir per albirar cap acord en concret, però sí per generar un clima de “diàleg” que ambdues parts es van encarregar de destacar, en contrast amb les gèlides relacions de la Generalitat amb Rajoy. Sánchez va destacar l’actitud de Puigdemont i la seva predisposició al diàleg. El president, però, va afirmar que el govern manté “absolutamente inalterable” el full de ruta cap a la independència, de manera que no preveu la seva implicació en la reforma de la Constitució que proposa el líder socialista.

tracking