La cúpula de Podem fa pinya amb Iglesias i avala el comiat de Pascual
Representants del partit justifiquen el cessament del secretari d’organització per la necessitat de “corregir el rumb” i els “errors”
Lluny de suavitzar les crítiques d’Iglesias a la gestió de Pascual, altres dirigents van incidir en la idea que la seva destitució es deu a la necessitat de “corregir el rumb” i els “errors”. Així, la secretària d’anàlisi de Podem, Carolina Bescansa, va desvincular el cessament dels desacords que, va admetre, poden existir en tàctiques concretes, però no en l’estratègia política ni entre Iglesias i el seu número dos, Íñigo Errejón, qui amb la marxa de Pascual perd un dels seus homes de confiança. “Qui vulgui veure divisions ideològiques importants o estratègies diferents crec que no ens coneix”, va subratllar en declaracions al congrés. “Problemes organitzatius”Els dirigents més propers a Iglesias van insistir que Podem no es pot “distreure” de l’objectiu de treballar per conformar un govern de canvi, i en què amb el cessament de Pascual s’evita que la crítica interna se segueixi estenent. Irene Montero, portaveu adjunta al congrés i cap del gabinet d’Iglesias, va assenyalar Pascual com a “màxim responsable” dels “problemes organitzatius” de la formació, gestionada de forma “deficient” i “inadequada”. A aquestes consideracions s’hi van sumar les del responsable de relacions amb la societat civil, Rafael Mayoral, qui va opinar que els errors de Pascual en els últims temps eren “evidents” i que calia una “reorientació” de la política organitzativa i territorial del partit. També va defensar l’actuació d’Iglesias un dels cofundadors de la formació, Juan Carlos Monedero, qui es va mostrar convençut que Pascual hauria d’haver dimitit després de la crisi a Madrid i no aferrar-se al càrrec. Una de les poques veus discrepants que es van alçar va ser la de l’exsecretari d’organització a Madrid, Emilio Delgado, la dimissió del qual fa uns dies va ser un dels detonants de la crisi. A Twitter, va criticar el cessament de Pascual i va opinar que està pagant per la “irresponsabilitat d’uns altres”. Amb la destitució del secretari d’organització, Iglesias veu reforçat el seu poder en l’executiva del partit, a l’hora que fa minvar l’àmbit d’influència d’Errejón. A més del control polític, Iglesias també aconsegueix el territorial, en assumir les competències que tenia Pascual. El número dos, de la seva banda, manté tan sols tres col·laboradors afins en la directiva: la secretària de coordinació executiva, Ángela Ballester, la secretària de rescat ciutadà, Tania González, i la secretària d’Acció Institucional, Auxiliadora Honorato.
PEDRO SÁNCHEZ REOBRE ELS CONTACTES AMB PODEM I IU AL MARGE DE CIUTADANS
Dues setmanes després de la investidura fallida, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer ahir un pas endavant i va reobrir els contactes amb Podem i IU al marge del seu soci, Ciutadans. Després de diversos missatges, Sánchez i el líder del Podem, Pablo Iglesias, van mantenir una conversa telefònica en la qual van acordar veure’s abans de Setmana Santa a fi de “normalitzar el diàleg” entre tots dos partits. Sánchez i Iglesias van constatar que “malgrat les diferències de criteri” entorn de la formació de govern, “comparteixen que és positiu que es normalitzi el diàleg entre tots dos”, va destacar la portaveu de Podem al congrés, Irene Montero, després que les negociacions quedessin trencades a final de febrer. A banda d’aquesta trobada Sánchez-Iglesias, els equips negociadors de PSOE i IU es reuniran avui mateix al congrés, també sense la presència de Ciutadans. El líder d’IU, Alberto Garzón va assegurar que la trobada amb els socialistes té com a finalitat “explorar qualsevol possibilitat d’un govern construït des de l’esquerra”. Garzón va opinar que és “necessari” que en la cita no hi hagi C’s ja que no és possible construir un govern progressista amb la formació d’Albert Rivera.