El Congrés estudia acudir al TC per la ‘plantada’ del ministre Morenés

La incompareixença del titular de Defensa davant la comissió en aquesta matèria indigna tots els grups, excepte el del PP

47875.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els grups, excepte el PP, van carregar contra la decisió de l’executiu en funcions, emparat que no ha de sotmetre’s al control parlamentari, que el ministre plantés la comissió de Defensa, i van qualificar la situació com a “acte de rebel·lia”, “frau” i un “insult i falta de respecte” al parlament i a la ciutadania. Morenés estava citat per informar sobre la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN, celebrada els dies 10 i 11 a Brussel·les i, en particular, sobre la nova operació naval a l’Egeu contra les màfies que trafiquen amb refugiats. Després d’un debat d’una mica més d’una hora, la comissió va decidir elevar l’acta del succeït a la junta de portaveus perquè prengui una decisió, va indicar el president de la comissió, José María Barreda. Els grups hauran de proposar en la propera junta de portaveus, prevista per al 29 de març, si eleven al ple la sol·licitud perquè es presenti un recurs per conflicte d’atribucions al TC, tal com proposa el PSOE amb el suport de Ciutadans. Altres grups parlamentaris també van plantejar la possibilitat de sol·licitar la reprovació dels ministres que es neguin a acudir al parlament. Per evitar una “guerra institucional”, el president de Congrés, Patxi López, va anunciar que mirarà de parlar avui mateix amb el govern, concretament amb el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, per “convèncer-lo” que ha de sotmetre’s al control parlamentari, encara que estigui en funcions. “La meva obligació és insistir, sóc incansable al diàleg”, va subratllar López, qui, no obstant això, es va mostrar a favor que el Constitucional deixi clar si el legislatiu té les seves competències “limitades” quan hi ha un executiu en funcions, fet que no veu així la majoria de la cambra baixa. Ayllón va negar que ministres com Morenés tinguin cap “responsabilitat”, va reiterar que “és un acte de respecte a la llei per part del Govern”, i va agregar que “els grups poden estudiar les opcions que considerin”.

L'ESTAT AVANÇA 350 MILIONS D'EUROS A LA GENERALITAT

El president del grup del Partit Popular al parlament català, Xavier Garcia Albiol, va anunciar ahir que el govern espanyol avançarà a la Generalitat uns 350 milions d’euros avui mateix. Aquesta quantitat forma part de la partida de 1.400 milions que corresponen a Catalunya de la liquidació de l’exercici del 2014. La setmana passada, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va demanar al ministre d’Economia, Luis de Guindos, l’avançament d’aquests diners. Garcia Albiol va fer aquest anunci ahir a la tarda, després de reunir-se amb el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, just el dia abans que ho faci el mateix Junqueras.

tracking