Almenys 34 morts i 170 ferits en les explosions a Brussel·les

Segons les informacions de què es disposen ara no es té constància de cap andorrà afectat pels atemptats

47978.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les detonacions s'han produït en una de les terminals de facturació d'equipatges de l'aeroport, pel que sembla, a prop dels mostradors de la companyia nord-americana American Airlines. Segons ha informat la fiscalia belga, la detonació de l'aeroport l'ha causat un atac suïcida.Poc després, una altra explosió ha sacsejat l'estació de metro de Malbeek, al barri europeu de Brussel·les, on es troben les principals institucions de la UE.

Després del succés, el metro de la ciutat ha quedat paralitzat, segons han informat els responsables de la xarxa de transports a Twitter. També han quedat col·lapsats la resta de transports públics de la ciutat.

Estat Islàmic reivindica l'atac

Segons l'agència de notícies Amaq, els responsables dels atacs són membres d'Estat Islàmic. "Els combatents d'Estat Islàmic han dut a terme una sèrie d'explosions amb cinturons explosius i dispositius", afirmen. El text publicat afegeix: "Els combatents han obert foc a l'interior de l'aeroport de Zaventem abans que diversos d'aquests membres detonessin els seus cinturons explosius. Un altre màrtir ha detonat el seu cinturó explosiu a l'estació de Maelbeek". El comunicat complet en anglès es pot llegir en aquest enllaç.

A més, a mitja tarda s'ha fet pública una imatge de tres sospitosos autors de l'atemptat. L'agència AFP ha publicat la fotografia, facilitada per la policia federal belga a instància de la fiscalia. D'entrada, la policia havia demanat de no revelar la imatge dels tres sospitosos però després que es filtrés a través de les xarxes socials, s'hauria autoritzat la seva publicació, segons explica l'agència Reuters.

Bèlgica ha elevat al nivell màxim l'alerta per risc d'atemptat terrorista després de les explosions, segons ha dit el portaveu del ministeri d'Interior, Jan Jambon.Fonts de belgocontrol, l'organisme que regula la navegació aèria civil a Bèlgica i Luxemburg, han informat que l'aeroport s'ha tancat i la majoria dels vols han estat desviats a altres aeròdroms de la regióTambé s'ha tancat el trànsit ferroviari que connecta les instal·lacions aeroportuàries amb Brussel·les.

Mitjans belgues asseguren que les explosions han oorregut cap a les 08.15 hores i s'han produït prop dels mostradors de registre d'equipatges a la terminal de sortida de l'aeroport internacional.

Segons el diari Le Soir, el portaveu del ministre de l'Interior ha assenyalat que la prioritat en aquest moment "són les víctimes i la seguretat" a la zona.Les autoritats han demanat a la població que no vagin a la zona aeroportuària de la capital europea.

L'agència de notícies Belga ha informat que s'han sentit diversos trets abans de les detonacions i se sentien crits en àrab.Imatges de diferents mitjans i xarxes socials mostren com una densa fumera surt d'una de les terminals de l'aeròdrom, mentre desenes de viatgers corren cap a l'exterior amb maletes i altres estris.

Alguns mitjans assenyalen igualment que les explosions han afectat especialment als taulells de sortida de la companyia nord-americana American Airlines, on hi havia en aquell moment desenes de persones.Altres gravacions preses per alguns usuaris i penjades a la xarxa mostren la destrucció causada en una àrea de la terminal de sortida de l'aeroport, on es poden veure desenes de panells caiguts i vidres trencats en una zona que ja ha estat controlada per les forces de seguretat .

L'aeroport de Zaventem es troba a uns 11 quilòmetres al nord-est de Brussel·les.El govern belga ha elevat al màxim el nivell d'alerta a tot el país, just quatre dies després que es produís a Brussel·les la detenció de Salah Abdeslam, el gihadista al qual s'atribueix l'autoria logística dels atemptats del passat 13 de novembre a París.

Cap andorrà al registre de viatgers

Fonts del Govern han informat que, amb la informació de què es disposa ara, no es té constància de cap andorrà afectat pels atemptats. Al registre de viatgers no hi consta cap ciutadà del país registrat que hagi viatjat a Brussel·les.

tracking