El Congrés du el govern al TC per no sotmetre’s al control parlamentari

L’executiu té un mes per donar resposta al requeriment i ajustarà el termini perquè es produeixi després de la possible dissolució de les corts

48309.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La iniciativa, presentada per tots els grups, excepte el PP, arribava després que dos ministres no acudissin a les respectives compareixences en comissió, en entendre que no tenen l’obligació de rendir comptes davant una cambra que no els ha donat confiança. No obstant això, abans que el conflicte d’atribucions arribi formalment al TC, l’executiu disposa d’un mes per respondre al requeriment del Congrés i revocar la seva decisió. En el cas de no fer-ho, els serveis jurídics del parlament registraran el recurs a l’alt tribunal. Fonts governamentals van assegurar que ajustaran el termini perquè la resposta es produeixi després de la possible dissolució de les corts, i la convocatòria d’eleccions si no hi ha investidura abans del 2 de maig. A la votació va assistir bona part del govern, però no el president, Mariano Rajoy. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va insistir que pretendre que l’executiu en funcions se sotmeti al control del Congrés “va en contra de tots els informes i precedents d’aquesta cambra”. “Dignitat parlamentària”Com a promotor del recurs, el portaveu de PSOE, Antonio Hernando, va assenyalar que el que defensa la iniciativa és “la democràcia mateixa”, per la qual cosa va assegurar que el d’ahir era el “dia de la dignitat del parlament”. Hernando va argumentar que la “rebel·lia declarada” pel govern i el seu “menyspreu” a rendir comptes als ciutadans posa en qüestió el funcionament del sistema constitucional. Per contra, José Antonio Bermúdez de Castro (PP) va afirmar que la “veritable intenció” de la iniciativa és “desgastar” el govern de Rajoy i conduir la cambra “a un escenari de precampanya”. Per al portaveu de Podem, Íñigo Errejón, la falta de control pot acabar derivant en posicions contràries a l’interès general i al pluralisme. “No demanem un favor, sinó que compleixin el seu deure”, va recalcar, després de recordar que “la Constitució no distingeix entre govern i govern en funcions”. Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, va acusar el PP de “trepitjar el principi de la divisió de poders” i interpretar que “menys poder és menys control”. Joan Tardà (ERC) va lamentar que el govern utilitzi “el comodí del que és legal” i d’estar “abonat” a l’“estrictament reglamentari”. El diputat de Democràcia i Llibertat (DiL) Jordi Xuclà va carregar contra un conflicte “artificial” al seu entendre provocat per l’executiu, afirmant que demostra un “pobre concepte de la democràcia representativa”, que “denigra les institucions”.

PUIGDEMONT DEFENSA DEBATRE LA MOCIÓ DE LA CUP, QUE L'OPOSICIÓ VEU COM UN "INSULT"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va defensar ahir que el Parlament debati la moció de la CUP que ratifica la declaració sobiranista del 9-N, un text durament criticat pels partits de l’oposició. Davant les crítiques de C’s i PSC, que van exigir al president català el compliment de la llei, Puigdemont va advertir que és “dolent” per a qualsevol “canvi polític o regeneració” que un parlament posi “fronteres” a debats sobre una moció en concret. Sobre la crida que es fa en la moció al fet que els mossos d’esquadra no executin com a policia judicial els requeriments de l’Audiència nacional –un dels punts més polèmics del document–, Puigdemont va voler deixar clar que el govern català no ha demanat a aquest cos policial que incompleixi la llei. La líder de l’oposició i representant de Ciutadans, Inés Arrimadas, va titllar la moció d’“insult a la democràcia”, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reclamar que es respecti i es faci respectar la legalitat. Des del PPC, Xavier García Albiol va demanar a Puigdemont que “s’oblidi del procés i s’ocupi dels 926.000 ciutadans que estan en les llistes d’espera de la sanitat pública catalana”.

tracking