L’Eurocambra aprova un registre de passatgers amb fins antigihadistes

Llum verd a una mesura que obligarà les aerolínies a lliurar a les autoritats nacionals les dades dels usuaris en els desplaçaments a països extracomunitaris.

48500.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Finalment s’ha desbloquejat per la pressió dels governs per comptar amb aquesta eina en la lluita contra el terrorisme gihadista. La mesura obligarà les companyies aèries a lliurar a les autoritats nacionals les dades dels passatgers de les seves rutes a tercers països amb sortida o arribada des d’un Estat membre, però no la dels vols dins la UE. Després dels atemptats de l’últim any a París i Brussel·les, França i altres països havien elevat la pressió sobre els eurodiputats perquè desbloquegessin aquest instrument, al·legant que és fonamental per detectar l’entrada de terroristes formats a Síria i l’Iraq, i que tornen a Europa per atemptar. Els detractors del registre recorden que els terroristes implicats en els atacs tenien la majoria nacionalitat francesa o belga, i que es van moure per diversos països per via terrestre. Amb tot, la norma deixa la porta oberta que els estats membres ampliïn el control als vols intracomunitaris, sempre que es notifiqui prèviament a la Comissió Europea. Els països també podran recollir i processar les dades PNR en possessió d’agències de viatges i operadors turístics, ja que també gestionen bitllets d’avió per als seus clients. Entre les salvaguardes introduïdes per assegurar la protecció de dades destaca que encara que les autoritats puguin conservar la informació fins a cinc anys, aquesta haurà de quedar “emmascarada” després dels primers sis mesos. Això garantirà que les dades que servirien per identificar directament el passatger, com ara el seu nom o les dades de pagament, romanguin ocultes. Els països comptaran amb unitats d’informació amb un responsable encarregat de controlar el tractament de les dades. A més, queda explícitament prohibit el tractament d’informació personal que reveli l’origen racial o ètnic del passatger, les seves opinions polítiques, les creences religioses o l’orientació sexual, entre altres elements.

LA JUSTÍCIA BELGA PERLLONGA UN MES LA DETENCIÓ D'ABRIMI

La justícia belga va perllongar ahir un mes la detenció del tercer presumpte terrorista de l’atemptat a l’aeroport de Brussel·les, Mohamed Abrini, així com d’Osama Krayem, el “segon home del metro” que estava present quan es va cometre l’atac al suburbà de la capital belga. La Cambra del Consell, que intervé en la fase d’instrucció de casos penals a Bèlgica, va decidir perllongar, així mateix, i també per un mes, la detenció d’altres inculpats pel 22-M: els belgues Bilal I. M., Smail F. i Ibrahim F., i el rwandès Hervé B. M. Segons el diari La Dernière Heure, Smail i Ibrahim són dos germans que es van ocupar de llogar i desmantellar el pis franc del qual va partir el comando que va perpetrar l’atemptat al metro.

tracking