Puigdemont es referma en el full de ruta sobiranista tot i el ‘no’ de Rajoy
El president espanyol rebutja frontalment la convocatòria d’un referèndum, que la Generalitat es mostra disposada a negociar
“És el mandat del Parlament, que ve del mandat de les urnes, i és el mandat pel qual he estat investit”, va dir Puigdemont en roda de premsa a la seu de la Generalitat a Madrid després de dues hores i mitja de reunió a la Moncloa. El líder català va definir el clima de la trobada com a “cordial”, encara que de “profunda discrepància” especialment en la columna vertebral de la seva acció de govern, el camí cap a la independència. Encara que va insistir que estan disposats a negociar qualsevol possibilitat de convocar una consulta, es va mostrar segur que no hi haurà “marge per a l’acord” amb l’actual executiu del PP. “No és cap sorpresa”, va admetre. De fet, tampoc es va mostrar optimista davant la possibilitat de noves eleccions i nou govern, perquè altres líders polítics, com Pedro Sánchez (PSOE) o Albert Rivera (Ciutadans), tampoc són partidaris de la consulta. “Cal ser una mica il·lús per pensar que uns comicis canviaran les coses”, va dir. En un altre ordre de coses, Puigdemont es va mostrar molt crític també amb la “judicializació de la política” que en la seva opinió segueix el govern de Rajoy, a qui li va expressar el seu convenciment que s’envia davant els tribunals dirigents “per expressar opinions, que en democràcia es poden expressar lliurement”. Entre ells, alcaldes o regidors però també els càrrecs de la Generalitat denunciats per organitzar el 9-N, com Artur Mas. Per la seva banda, el president espanyol va insistir durant la roda de premsa que va oferir a la seu del govern en la seva negativa frontal davant el referèndum. Rajoy va subratllar que “sense llei no hi ha democràcia”, i va reiterar que no permetrà cap consulta. Trobada de vicepresidentsLa reunió, malgrat tot, va tenir un resultat segur: la setmana vinent es reuniran els vicepresidents de tots dos governs, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, per revisar un document que ahir va lliurar Puigdemont a Rajoy, amb 46 propostes. Al parer del president de la Generalitat, la gran majoria d’aquest punts es poden negociar, i creu que hi pot haver “solucions a curt termini”. Per exemple, per avançar en el pagament del FLA a la Generalitat i que acabi l’“asfíxia” de les finances públiques catalanes, o per desbloquejar la llei contra la pobresa energètica.
PODEM ACCEPTA UN PACTE NACIONAL AMB IU PER CONCÓRRER JUNTS A LES ELECCIONS
Podem acceptarà concórrer a les eleccions generals amb IU si finalment hi ha comicis al juny, un pacte que, a falta que se’n concretin els detalls, compta amb consens en el partit de Pablo Iglesias, que espera augmentar així el seu rendiment electoral. La formació compta ja que l’acord amb el portaveu d’IU, Alberto Garzón, pugui concretar-se els propers dies, tot i que encara han de començar les negociacions formals. Es tractaria ara de tancar la fórmula jurídica d’aquesta col·laboració, si concorren junts com a coalició electoral o com a partit instrumental, els llocs que ocuparan Garzón i altres membres d’IU a les llistes, i el nom amb el qual es presentaran a les eleccions. Per a IU és “irrenunciable” concórrer sota el paraigua de la “coalició electoral”, fórmula que els reconeixeria jurídicament com a partit, i que els permet accedir a les subvencions electorals i als espais gratuïts de propaganda.