Els governs català i espanyol pacten cinc temes conflictius i eviten el TC

S’arriba a acords sobre l’Institut Català de Finances, la protecció a la infància i la simplificació de l’activitat administrativa

48803.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Així ho va anunciara ahir el diputat al Parlament i senador del PP Xavier García Albiol, després de reunir-se amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Els acords arriben una setmana després de la reunió entre el cap de l’executiu en funcions, Mariano Rajoy, i el president català, Carles Puigdemont, que li va demanar que es rebaixés la judicialització de la política. La comissió bilateral entre el Govern central i la Generalitat va arribar dilluns a cinc acords en àmbits de l’ICF, el sistema de protecció a la infància i la simplificació de l’activitat administrativa del govern català, va especificar Albiol. Aquest fet, al seu entendre, posa de manifest que “hi ha la clara voluntat del govern central per arribar a acords amb la Generalitat en tots els aspectes que s’ajusten al marc legal, a la Constitució i a l’Estatut”. També va ressaltar que els pactes són una bona base per a la reunió que avui mantindran el vicepresident català, Oriol Junqueras, i Sáenz de Santamaría. El polític popular confia que Junqueras hi assisteixi amb actitud “positiva i constructiva”, intentant avançar pel camí del desbloqueig de les relacions institucionals. García Albiol considera que s’hauria d’incidir en la via de diàleg i que el govern català “deixi de legislar en contra d’Espanya”, i se sumi a les mesures per consolidar la recuperació econòmica. Junqueras, al seu torn, va ressaltar que afronta la reunió d’avui com a membre d’un govern que té el suport d’una majoria independentista. A més, va afirmar que “l’experiència” fa pensar que, de cara a la trobada, d’“expectatives, en aquest sentit, malauradament poques”. D’altra banda, el TC ha anul·lat diversos impostos verds catalans ja que considera que són “coincidents” amb les taxes estatals. Es tracta de taxes aprovades el 2014, que graven l’emissió d’òxid de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, l’impost a l’emissió de gasos i partícules produïda per la indústria i l’impost sobre producció d’energia elèctrica d’origen nuclear.

CDC RECLAMA A UNIÓ LA SEVA PART DEL DEUTE, D'1,7 MILIONS

Convergència Democràtica de Catalunya ha demanat als seus exsocis d’Unió que reconeguin la part del deute de CiU que els correspon. Dimarts al vespre, CDC els va enviar un document de liquidació de la federació que inclou un requeriment de reconeixement d’aquest deute. Segons l’acord a què van arribar després del trencament, Unió hauria d’assumir el 25% dels prop de 7 milions que devia la federació. És a dir, aproximadament 1,7 milions d’euros. El requeriment arriba després que Unió fes pública la seva voluntat de concórrer a les eleccions espanyoles. El diputat de CDC Francesc Homs va afirmar ahir que si els democristians es poden permetre pagar una nova campanya, també han de poder pagar el deute.

tracking