Hollande rep la desaprovació de 8 de cada 10 ciutadans francesos
La popularitat del president gal torna als mínims històrics i se situa al mateix nivell que el setembre del 2014
El sondeig de l’institut demoscòpic BVA precisa que només els simpatitzants socialistes, partit del Copríncep francès, li donen el seu aprovat. Concretament el 56% dels militants del Partit Socialista de França. Encara que aquest resultat aconseguit per Hollande és nou punts percentuals inferior al del març, i 13 en comparació amb el del febrer. La popularitat del president de la República és també 11 punts inferior al pic més baix anotat pel seu predecessor en el càrrec, Nicolas Sarkozy, aconseguit el mes d’abril del 2011. En cas que Hollande intentés renovar el seu càrrec a les presidencials del 2017, només aconseguiria a la primera volta entre el 13,5% i el 15% dels vots, xifra amb la qual es veuria superat tant per la líder ultradretana Marine Le Pen com per qualsevol dels possibles candidats conservadors que es poguessin presentar al comicis francesos. El sondeig de l’institut demogràfic BVA afegeix que el primer ministre, Manuel Valls, ha aconseguit frenar la degradació de la seva popularitat reflectida en anteriors sondejos, que s’ha estabilitzat aquest mes al 30%. Com Hollande, el cap de l’executiu pot comptar també amb el suport dels socialistes, un 62% dels militants del partit, si bé entre aquests últims ha perdut dos punts des del març i 11 punts des del febrer. Malgrat que nombrosos membres del govern estan intentant mobilitzar l’electorat d’esquerres amb el moviment Hé oh la Gauche, el 76% dels simpatitzants afirmen que la política governamental és ineficaç i un 54% la veu injusta. El sondeig va ser publicat el dia abans de la gran manifestació convocada amb motiu del Primer de Maig, Dia del treball, contra la reforma laboral de l’executiu, que començarà dimarts el seu tràmit parlamentari i que ha aixecat multitud de queixes entre els treballadors del país veí del nord.
Gran protesta a ParísL’última gran protesta contra aquest projecte, dijous passat, va reunir a tot el país 170.000 o 500.000 persones, segons xifres respectives d’autoritats i sindicats, i es va saldar amb 214 detencions i forts aldarulls entre manifestants i policies, entre els quals hi va haver 78 ferits.
PRÒRROGA DELS CONTROLS FRONTERERS
França i altres cinc estats de la Unió Europea volen perllongar a partir de mitjan maig durant almenys sis mesos els controls fronterers dins de l’espai Schengen, segons va publicar ahir el diari Die Welt. En una carta al vicepresident primer de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, i al comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopulos, França, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca i Suècia exigeixen a Brussel·les activar el corresponent mecanisme de crisi del codi de fronteres Schengen. Volen presentar, amb altres estats, una proposta al Consell Europeu per aconseguir-ho.