França surt al carrer per protestar contra la reforma laboral socialista
Milers de persones van aprofitar les manifestacions del Primer de Maig per exigir la retirada del text que iniciarà el tràmit parlamentari demà
Els aldarulls registrats en les anteriors protestes, que només el 28 d’abril passat es van saldar amb 214 detencions i 78 agents ferits, van fer que les desfilades estiguessin vigilades per un ampli dispositiu de seguretat, que malgrat tot no va poder evitar aldarulls. Així, en el seguici parisenc, que va partir de la plaça de la Bastilla cap a la de la Nació, joves emmascarats van llançar projectils contra les forces de l’ordre, com ara ampolles i altres objectes, i van ser respostos amb gasos lacrimògens. Tant el primer ministre, Manuel Valls, com el titular d’Interior, Bernard Cazeneuve, havien advertit que es faria “tot” per impedir els aldarulls, no sense advocar per “un ús proporcionat i legítim de la força quan sigui estrictament necessari”. A París van desfilar entre 16.000 i 17.000 manifestants, segons la prefectura de policia, i uns 70.000, segons els sindicats, mentre que a tot França el ministeri de l’Interior va calcular en 84.000 la xifra total. Darrere de la convocatòria d’ahir, a dos dies que el text comenci el seu tràmit parlamentari demà, hi havia els sindicats CGT, FO, FSU, Solidaris, UNEF, UNL i FIDL, confiats a aconseguir l’abandonament d’una reforma titllada de massa liberal. A un any de les presidencials i amb la impopularitat del president, François Hollande, en màxims històrics, amb una desaprovació de vuit de cada deu ciutadans, l’executiu no ha aconseguit frenar el descontentament malgrat les concessions efectuades. Les gairebé 5.000 esmenes amb què arriba al parlament fan preveure, a més, una negociació difícil per a les autoritats, que, en paraules de la ministra de Treball, Myriam el-Khomri, defensen que és un projecte de llei “just i necessari per al país”. Els manifestants, com va assenyalar l’investigador científic Bruny Baret, membre del Partit Comunista dels Treballadors, lamenten que estigui “destruint tots els drets que els treballadors han guanyat des de la Segona Guerra Mundial”.
ELS SINDICATS ESPANYOLS VOLEN EL VOT "PEL CANVI"
Milers de persones van participar ahir a les 76 manifestacions convocades a tot Espanya, per CCOO i UGT, en contra de la pobresa salarial i social i que, en aquesta ocasió, van servir perquè els sindicats demanessin als ciutadans el vot “massiu” en les pròximes eleccions per un govern de canvi. Després de la manifestació central de Madrid, els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, van coincidir a exigir als partits d’esquerra l’“obligació” de posar-se d’acord, i van insistir que la jornada reivindicativa de l’1 de maig havia de servir com a “plataforma” i “punt d’inflexió” perquè els partits incloguessin en les seves agendes les reivindicacions sindicals. Van exigir que el govern espanyol abandoni “el rotllo que no hi ha diners” i es van comprometre a lluitar per repartir la riquesa equitativament.