Societat

França es prepara per a una setmana d'aturades en el transport públic

Govern i sindicats segueixen sense acostar posicions

França es prepara per a una setmana d'aturades en el transport públicEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La disputa entre el govern francès i els sindicats que s’oposen a la reforma laboral va viure ahir una distensió temporal en l’aprovisionament de carburants, en espera de la cascada de vagues en el transport públic que estan convocades durant tota la setmana. Les posicions d’una i altra part es van mantenir oficialment congelades, és a dir, en conflicte frontal a menys de dues setmanes de l’inici de l’Eurocopa de futbol, el 10 de juny, encara que diverses fonts van confirmar que hi va haver contactes durant el cap de setmana per intentar aconseguir el desbloqueig.

El primer ministre, Manuel Valls, va fer dissabte una ronda de trucades a tots els líders sindicals, inclòs el secretari general de la Confederació General del Treball (CGT), Philippe Martínez, que encapçala les protestes. Martínez va considerar la simple existència d’aquest contacte –el primer en dos mesos– com un avenç, però es va negar a revelar res sobre l’intercanvi i, en qualsevol cas, es va refermar en l’exigència de no començar a negociar sense la retirada del projecte de llei de la ministra de Treball, Myriam el-Khomri.

La pressió s’ha relaxat pel que fa a l’abastiment de carburants, amb moltes menys benzineres amb els tancs buits –la setmana passada van arribar a ser més d’un terç de les del país–, però això es deu al desbloqueig per part de les forces de l’ordre dels accessos a centres petroliers que havien estat ocupats per piquets. No obstant això, en el sector del petroli les vagues van seguir, amb quatre de les vuit refineries franceses completament parades i dues més funcionant a mig gas. Mentrestant, s’ha prolongat l’aturada a la terminal petroliera del port de Le Havre, a la qual l’executiu ha imposat l’acompliment de serveis mínims.

Aquesta terminal, gestionada per la Companyia Industrial i Marítima, és una infraestructura clau per la qual entra el 40% del petroli brut a França, i des de la qual se subministren tres refineries i es distribueix per oleoducte el querosè per als dos principals aeroports de París, Charles de Gaulle i Orly.

D’altra banda, ahir es va obrir un nou front quan un centenar de treballadors municipals van organitzar un piquet que impedeix el funcionament de la gran planta de tractament de residus urbans de la regió de París –la més gran d’Europa–, a Ivry-sur-Seine. Baptiste Talbot, responsable a la CGT per a serveis públics, va indicar que res entrava ni sortia d’aquest complex, al mateix temps que el seu sindicat llançava una crida per paralitzar la recollida i el tractament d’escombraries.

Manifestació el 14 de juny

Encara que aquesta setmana no hi ha manifestacions, que es reserven per al proper 14 de juny, un cop que el projecte de llei arribi al Senat, des d’avui a la tarda la vaga arribarà als ferrocarrils, amb una convocatòria prorrogable dia a dia. Des del dijous se sumaran els ports i els transports metropolitans de París amb una aturada indefinida en la qual, com als trens, les reivindicacions específiques a l’empresa se sumen a les de la reforma laboral.

La situació corre el risc d’empitjorar divendres vinent, amb la primera de tres jornades consecutives d’atur convocat per tots els sindicats dels controladors aeris, que pretenen així aprofitar la conjuntura general per pressionar en la negociació del conveni col·lectiu.

tracking