Espanya
Fernández Díaz es nega a dimitir i assegura que és “víctima d'un atac”
Mariano Rajoy reitera el suport al ministre i afirma que desconeixia qui estava al capdavant de l’Oficina Antifrau
El ministre espanyol de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va rebutjar ahir les múltiples peticions de dimissió des de la resta de partits per les seves converses polèmiques amb el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i es va presentar com a “víctima d’un atac”. A pocs dies de les eleccions generals, les gravacions desvetllades pel diari Público han situat en l’ull de l’huracà els dos alts càrrecs, a qui la pràctica totalitat de formacions han demanat que pleguin acusats de fabricar casos de corrupció contra CDC i ERC per desprestigiar l’independentisme català.
No obstant això, Fernández Díaz va assegurar “rotundament” que no pensa dimitir: “Jo sóc la víctima d’aquest atropellament i atac”, va proclamat el ministre, qui va titllar l’independentisme i Artur Mas de “sepulcres blanquejats i fariseus”. La filtració, al seu entendre “es fa de forma editada, esbiaixada, dirigida i descontextualitzada”, va denunciar, tot negant que Mariano Rajoy estigués al corrent de les converses.
Precisament, el president del govern en funcions va assegurar que desconeixia la seva existència, i va garantir que “mai” s’han filtrat investigacions policials des de l’executiu per danyar un partit: “Jo no sabia qui era el cap de l’Oficina Antifrau ni sabia que existia aquest càrrec”, va afirmar el mandatari, qui va remarcar el suport a Fernández Díaz lamentant que “hi ha gent amb ganes d’organitzar un problema on no existeix”.
Un dels primers a demanar la dimissió del ministre va ser el president català, Carles Puigdemont, per la qual cosa va qualificar l’afer de “GAL mediàtic” i “guerra bruta” contra el procés sobiranista, mentre que el vicepresident, Oriol Junqueras, va parlar d’“acte criminal” i de “conspiracions” d’un Estat que ha intentat “falsejar la veritat com va passar després de l’11M”. El president de CDC, Artur Mas, que el 2011 va ser qui va proposar De Alfonso com a director de l’Oficina Antifrau, va aprofitar per demanar l’arxiu de les querelles del 9N després de la “conspiració” d’un Estat “encara amb una matriu franquista” i “tics” de la dictadura, que “persegueix les idees independentistes”.
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també va exigir la dimissió del ministre, de qui va dir “avergonyir-se”. També va fer una crida a Rajoy que procedeixi a destituir-lo perquè en cas contrari “es farà a si mateix responsable de la seva conducta”. El candidat de Podem a la Moncloa, Pablo Iglesias, creu que les converses tenen “prou gravetat perquè hi hagi dimissions immediates”, mentre que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va reclamar la dimissió de Fernández Díaz i el va acusar de conspirar contra l’oposició, “igual que a Veneçuela”.
Procediment de destitució
Mentrestant, el Parlament català va activar el procediment per destituir De Alfonso, a petició de tots els grups excepte el PP. El director de l’Oficina Antifrau compareixerà avui a la Comissió d’Assumptes Institucionals, si bé ha avançat que no dimitirà. De Alfonso va advertir que no hi ha base legal perquè la cambra el destitueixi, i va afirmar que si l’obliguen a deixar el càrrec, recorrerà davant la justícia. També va dir que és “evident” que la conversa amb Fernández Díaz va ser gravada per un micròfon ocult col·locat al despatx del ministre, i entén que “té un problema” en el seu equip.