Espanya
El govern demana prudència pels enregistraments a Fernández Díaz
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, reclama respecte amb la investigació
La vicepresidenta en funcions espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, va demanar ahir respecte i prudència amb les investigacions que s’estan portant a terme per esbrinar qui va gravar les converses entre el ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l’Oficina d’Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en les quals el ministre insta De Alfonso a buscar informació per fabricar casos de corrupció contra CDC i ERC per tal de desprestigiar l’independentisme català.
En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Santamaría va indicar que ja s’han iniciat les investigacions per tal d’aclarir qui i com van enregistrar les converses, i com s’han pogut difondre en mitjans espanyols. Aquestes converses van sortir a la llum el dimarts passat en una filtració al diari Público. “Cal ser respectuosos i molt prudents amb la investigació i amb la professionalitat dels que l’estan portant a terme”, va indicar ahir Santamaría en la roda de premsa.
Demà, Espanya celebra eleccions generals i el president en funcions, Mariano Rajoy, va criticar que algunes formacions polítiques, després que sortissin a la llum les filtracions hagin intentat “treure’n profit”, cosa que va considerar que “no és molt democràtic”.
Per la seva part, el president ha ordenat a Fernández Díaz que investigui qui és l’autor de les investigacions, cosa que per a ell és el que és realment prioritari, ja que tota la resta “és fer soroll”. Rajoy, a més, va ressaltar que no el “tranquil·litza gaire” que es pugui gravar un ministre en el ministeri d’Interior. “No sabem per què unes converses que es van produir ara fa quatre anys surten ara publicades. Totes aquestes coses esperem que les anem esbrinant en els pròximes dies”, va sentenciar el president.
D’altra banda, agents de la policia judicial es van personar ahir en el diari Público per tal de manar a la direcció del rotatiu que li entregui els enregistraments mantinguts en el despatx del ministre entre el 2 i el 16 d’octubre del 2014, que estan en poder d’aquest diari, que és autor de les filtracions. El mitjà de comunicació va condicionar l’entrega de les gravacions que la policia li entregués una ordre judicial. Com que els agents no portaven cap manament judicial, el diari es va negar a entregar una còpia d’aquests enregistraments.
ELS PARTITS ESPANYOLS TANQUEN LA CAMPANYA
Espanya ahir va tancar el seu darrer dia de campanya electoral. Inevitablement, i amb el tema de Catalunya i dels nacionalismes com a teló de fons, el Brexit es va colar en els discursos dels candidats. En el cas del líder socialista, Pedro Sánchez, va demanar el vot “perquè a Espanya no passi el mateix que al Regne Unit”, que va votar en un referèndum marxar de la UE, en clara referència als partits independentistes catalans que demanen un referèndum de secessió. Per a Sánchez, el que ha passat al Regne Unit ha estat provocat per “la confluència entre una dreta irresponsable i el populisme”. De la mateixa manera es va expressar el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, que va destacar que es van imposar “la por i el rancor”, que van guanyar els “conservadors i els populistes” i va proposar “més Europa”.
Per al líder de Podem, Pablo Iglesias, “és terrible” que alguna persona digui “que la democràcia és un perill”. “Tot el món s’ha de calmar i pensar que el problema no és que s’hagi celebrat un referèndum al Regne Unit, sinó el que pensen la majoria dels britànics”, va afegir.