Gran Bretanya
Sturgeon avisa que el parlament escocès podria bloquejar el Brexit
La primera ministra d’Escòcia demanarà a la cambra que denegui el consentiment legislatiu perquè el Regne Unit surti de la UE
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va avisar ahir en una entrevista a la televisió pública britànica que el Parlament escocès podria bloquejar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). En declaracions a un programa de la BBC va assegurar que “per descomptat” que demanarà al Parlament autonòmic, on el seu partit té 63 dels 129 diputats, que denegui el “consentiment legislatiu” perquè el govern de Londres iniciï la sortida de la UE. “Si el Parlament escocès ho cregués convenient sobre la base del que és millor per a Escòcia, llavors l’opció de dir ‘mirin, no votarem per quelcom que vagi en contra de l’interès d’Escòcia’, per descomptat que ha d’estar sobre la taula”, va afegir.
Segons la primera ministra d’Escòcia, és necessari que el Parlament d’Edimburg faci una moció de consentiment legislatiu per sortir de la Unió, tot i que té la sospita que el govern de Cameron podria saltar-se aquest requisit. “Mirant-ho des d’una perspectiva lògica, em costa de creure que no hi hagués aquest requisit, encara que sospito que el govern britànic tindrà un altre punt de vista i ja veuríem com acabarien les converses”, va assegurar.
Sturgeon va expressar la seva decepció amb el resultat del referèndum històric, amb victòria dels partidaris d’abandonar la UE amb un 52% dels vots, davant del 48% favorable a la permanència. Un fet que contrasta amb els resultats a Escòcia, on un 62% dels votants van optar per quedar-se. Davant d’aquesta situació, la primera ministra escocesa ja va indicar el divendres passat que és “altament probable” que Escòcia, que serà “treta de la UE contra la seva voluntat”, celebri un segon referèndum d’independència. També va anunciar entrevistes amb els líders de les institucions europees i els dirigents d’altres estats membres per “protegir el lloc d’Escòcia a la UE”.
D’altra banda i pel que fa a la petició de celebració d’un segon referèndum sobre la permanència a la UE, la comissió de peticions de la Cambra dels Comuns va informar que s’han eliminat 77.000 firmes fraudulentes de la petició ciutadana que ja compta amb 3,2 milions de suports. Alguns mitjans apuntaven que part de les firmes eren de països estrangers.
ALLAU DE DIMISSIONS QUE POSEN PRESSIÓ A JEREMY CORBYN
El terratrèmol del Brexit al Regne Unit està provocant una profunda esquerda dins del Partit Laborista. El seu líder, Jeremy Corbyn, ha destituït un dels seus ministres a l’ombra, el responsable d’Exteriors, Hilary Benn, que, segons la premsa britànica, estaria preparant un cop per fer-lo fora. La decisió, però, encara ha agreujat més la crisi en el partit i ahir es va confirmar la dimissió de set portaveus com a mesura de protesta per la falta de lideratge de Corbyn. I s’esperen, com a mínim, dues dimissions més. Els diputats dimissionaris acusen el líder del partit de tenir un paper “pobre” durant la campanya pel referèndum. Precisament avui es debatrà una moció de confiança a Corbyn presentada per dos diputats.