Unió Europea
Cameron vol un divorci amb la UE “com més constructiu millor”
El primer ministre es referma en la voluntat de seguir col·laborant, tot i el triomf del Brexit, en la primera jornada de la cimera de la Comissió Europea
La primera de les dues jornades transcendentals de la Comissió Europea a Brussel·les després de la decisió del britànics d’abandonar la Unió Europea va deixar diverses declaracions per part de tots els líders polítics reunits ahir a la capital belga. El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va recalcar novament que no desitja que els britànics i els europeus vagin en direccions completament oposades malgrat el resultat del Brexit.
Ho va fer just abans de la cimera de la Comissió Europea i va indicar que espera que el divorci amb la UE sigui “com més constructiu millor”, tot recordant que “són amics, veïns, aliats i socis”. Cameron destacava la importància dels països de la UE com socis amb qui mantenir relacions “tan estretes com sigui possible” en matèria de comerç, cooperació i seguretat, ja que “és una cosa bona per a tothom”.
Malgrat la voluntat de l’actual primer ministre britànic –al setembre deixarà el càrrec, tal com va anunciar després del Brexit–, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va assenyalar que sense lliure circulació de persones no es podia accedir al lliure mercat únic. “Qui vulgui sortir d’aquesta família no pot esperar perdre totes les obligacions però mantenir tots els privilegis”, va indicar Merkel al Bundestag, prèviament a la cimera de Brussel·les.
En aquesta es notava l’ambient tens pel resultat del Brexit i, com ja havien demanat prèviament, els estats membres de la UE van reclamar a Cameron que executés l’article 50 del Tractat de Lisboa per iniciar els tràmits de la seva sortida al més aviat possible i, conseqüentment, les negociacions que portaran a la sortida del Regne Unit de la UE, situació que el primer ministre no sembla que tingui intenció de fer. El plat fort de la primera jornada va ser el sopar, quan es va tractar més a fons el tema del Brexit i els líders polítics van demanar explicacions a Cameron per la victòria del sí a la consulta.
Abans, durant les primeres hores de cimera, es va realitzar una sessió de treball dedicada a qüestions com l’OTAN, la migració i altres aspectes econòmics. Avui, la segona jornada de la cimera no comptarà amb Cameron i només hi haurà els 27 països que es mantindran a la UE.
JUNCKER A L'EURÒFOB FARAGE: "PER QUÈ ÉS AQUÍ?"
Un dels moments més àlgids de la cimera celebrada ahir a Brussel·les va ser quan el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, es va dirigir a l’eurodiputat britànic Nigel Farage, ferm defensor del Brexit, per recriminar la seva presència: “Estic sorprès de veure’l aquí. Vostè va donar suport a la sortida. Per què és aquí?” Juncker lamentava la decisió dels britànics, però s’afegia al desig d’un procés ràpid per a l’execució del Brexit. “M’agradaria que es respecti la decisió del poble britànic, que s’actuï en lloc de jugar al gat i al gos. Han dit clarament que volen marxar”, declarava Juncker. Després va ser el torn de Farage, que va preveure més sortides: “El Regne Unit no serà l’últim país a deixar la Unió Europea.”