Europa

Àustria haurà de repetir eleccions per irregularitats en els vots

El Tribunal Constitucional del país ordena que es tornin a realitzar els comicis de la segona ronda, del 22 de maig passat

Àustria haurà de repetir eleccions per irregularitats en els votsAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Polèmica electoral a Àustria. El Tribunal Consistucional del país va ordenar ahir la repetició completa a tot el país de la segona ronda de les eleccions presidencials del 22 de maig passat per irregularitats en el recompte de vots. Els resultats d’aquells comicis van ser impugnats per l’ultranacionalista Partit Liberal d’Àustria (FPÖ). El seu principal candidat, Norbert Hofer, va perdre per només 30.000 vots de diferència respecte del vencedor, l’ecologista Alexander van der Bellen. Aquesta diferència equival a tan sols un 1% dels vots registrats.

El govern va estimar que la repetició de les votacions es realitzarà després de l’estiu, amb una alta probabilitat que es facin a final de setembre o principi d’octubre. El president del TC austríac, Gerhart Holzinger, va manifestar que l’anunci de la decisió de noves eleccions “és el fonament de la democràcia i és el deure del tribunal mantenir el funcionament”. El mateix magistrat va argumentar que amb aquesta decisió “ningú és perdedor ni guanyador”, i hi va afegir que l’únic objectiu que tenen és el “d’enfortir la confiança en l’Estat de dret i en la democràcia”.

El Tribunal Constitucional d’Àustria està format per 14 jutges, entre els quals s’hi troba Holzinger, que malgrat tot no va formar part de la votació, la qual no té precedents en la història democràtica del país.

Per la seva part, el líder de l’FPÖ va mostrar-se satisfet de la decisió ja que feia temps que denunciaven una llarga sèrie d’irregularitats en el recompte de vots, tot i que no va arribar a aportar proves sobre manipulacions en cap moment. L’Alt Tribunal va interrogar durant les passades dues setmanes uns 90 testimonis, entre els quals hi havia vocals regionals i locals de meses electorals de tot el país. Molts van reconèixer que no es va complir al peu de la lletra la llei electoral, especialment en el moment i la manera de fer el recompte dels vots dipositats per correu. De fet, van ser aquestes paperetes les que finalment van decidir la balança en favor de l’ecologista. Hofer va obtenir un 49,7% dels vots pel 50,3% de Van der Bellen.

Des de la Comissió Europea, no van voler pronunciar-se respecte a la decisió del Constitucional austríac. “No tenim comentaris. Aquesta és una decisió d’un dels nostres estats membres”, va indicar el portaveu principal adjunt de l’executiu comunitari, Alexander Winterstein, en una roda de premsa.

Sí que va parlar el canceller socialdemòcrata Christian Kern, que va avançar-se a fer declaracions i va destacar que l’anul·lació no és conseqüència d’una manipulació, sinó de defectes formals. A més, va intentar treure pes a l’assumpte i va afirmar que el treball dels magistrats reforça la confiança en l’Estat de dret. No hi estava gaire d’acord Hofer, que sostenia que “és un fet que va haver-hi lloc per a manipulacions”. Per la seva part, el vencedor del 22 de maig demanava “respecte” a la decisió de repetir els comicis, recalcant que no hi va haver cap manipulació.

Després d’una campanya en què l’FPÖ va fer èmfasi en la crisi dels refugiats amb la qual va transmetre incertesa als austríacs, el terratrèmol del Brexit pot provocar un canvi significatiu dels resultats. D’aquesta manera, el discurs antieuropeu dels ultranacionalistes austríacs pot portar un altre país de la Unió Europea a replantejar-se el seu compromís amb el continent.

tracking