Catalunya
El TC anul·la el gruix d'“estructures d'Estat” impulsades pel govern
El Constitucional tomba el pla director de l’Agència Tributària, el pla director de sectors estratègics i el catàleg d’infraestructures, entre altres
El Tribunal Constitucional espanyol va fer pública ahir la sentència que tomba bona part de les anomenades “estructures d’Estat” catalanes, sobretot l’Agència Tributària, que volia impulsar la Generalitat amb la llei 3/2015 d’acompanyament de pressupostos, coneguda com a llei de mesures fiscals, financeres i administratives.
En concret, el TC ha acordat, per unanimitat, declarar inconstitucionals –perquè considera que envaeixen competències exclusives de l’administració central de l’Estat–, la creació de l’Agència Tributària catalana, l’elaboració d’un catàleg d’infraestructures estratègiques i d’una comissió interdepartamental que en garanteixi el funcionament o l’elaboració d’un pla director d’energia, de telecomunicacions, de sistemes d’informació i de transport ferroviari. També es tomba la prohibició de grans centres comercials en ports públics i l’ampliació de competències del servei meteorològic català en l’àmbit de la navegació aèria.
En el cas de l’Agència Tributària, el tribunal ja havia anul·lat la norma que preveia la contractació de funcionaris per fer-la funcionar. La Generalitat va afirmar que continuaria amb els plans tot i l’oposició del TC.
El Constitucional, però, ha decidit no oposar-se a la creació d’una Agència Catalana de Protecció Social i l’elaboració d’un inventari del patrimoni de les administracions públiques a Catalunya. De tota manera, el tribunal ha posat límits al procés de creació de tots dos.
El govern català va treure importància a la sentència. La portaveu de l’executiu, Neus Munté, va afirmar que “l’afectació real” de la decisió del TC és “mínima”. Munté va destacar, pel que fa a l’Agència Tributària, que l’anul·lació es limita al pla director, que només és un instrument de planificació. Així, va indicar que “l’Agència Tributària no està suspesa, continua plenament vigent, està reconeguda en el nostre Estatut i és un instrument imprescindible en el conjunt dels estats”. I hi va afegir que “si analitzem quins són els preceptes que queden suspesos, veiem que l’afectació real sobre el dia a dia de la construcció i l’elaboració de les estructures d’Estat és mínima”.
INTERIOR REOBRE EL CIE DE BARCELONA TOT I EL VETO DE COLAU
El ministeri espanyol d’Interior va reobrir ahir el centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, malgrat el veto de l’alcaldessa, Ada Colau, que volia impedir-ho al·legant que aquestes instal·lacions no tenen llicència d’activitat. Interior va afirmar que recorrerà contra la negativa municipal a donar-li permís per obrir. La intenció és reobrir el CIE perquè entén que ha complert de manera escrupolosa la normativa urbanística en les obres de reforma d’aquest centre. També al·lega que la resolució que li va enviar l’ajuntament el 28 d’abril advertint que el CIE no tenia la llicència pertinent no detallava ni el precepte vulnerat ni incloïa cap raonament jurídic que acredités aquesta suposada vulneració.