Estats Units
Un jove mata cinc agents en una marxa contra la violència policial
El cos d’ordre aconsegueix abatre el sospitós, un reservista de 25 anys anomenat Micah X. Johnson, i deté tres persones més
Un jove reservista de 25 anys, Micah X. Johnson, va matar ahir a trets cinc agents de policia durant una protesta contra la violència policial a la ciutat texana de Dallas, i va ser posteriorment abatut pels agents després d’estar més d’una hora atrinxerat en un aparcament. Durant el temps que hi va estar tancat, va assegurar que havia col·locat diverses bombes a tot l’edifici i al centre de la ciutat. Així mateix, durant l’atrinxerament, el noi també hauria explicat que estava furiós per la violència policial contra les minories racials, i que tenia intenció de “matar agents blancs”. Davant de la negativa del sospitós a entregar-se, la policia li va enviar un robot amb una bomba amb què el van abatre.
Des de Varsòvia, on estava participa a la cimera de l’OTAN, el president dels Estats Units, Barack Obama, va condemnar la “tremenda tragèdia” de Dallas i va prometre que “es farà justícia”. El mandatari nord-americà, tot i admetre que “encara no en coneixem tots els detalls”, va dir que “sí que sabem que aquest ha estat un atac despietat, calculat i menyspreable contra agents de seguretat”. I tot seguit, va subratllar: “Crec que parlo en nom de tots els nord-americans quan dic que estem horroritzats per aquests fets, i estem units amb el poble i el departament de policia de Dallas.”
En roda de premsa, el cap d’aquest departament policial, David Brown, va comentar que el sospitós abatut hauria disparat contra un total d’11 efectius, cinc dels quals van morir, en el transcurs de l’esmentada protesta contra la violència policial. Brown va assenyalar que entre els ferits n’hi ha alguns que estan en estat “crític” i altres que estaven sent operats als quiròfans. A més, una altra persona, un civil, va resultat ferit pels trets, però es desconeixia quin era el seu estat en el moment d’aquesta compareixença davant els periodistes.
Pel que sembla, el franctirador estava situat dalt de l’edifici El Centro, al centre de Dallas, a tocar del carrer on van assassinar a trets el president John Fitzgerald Kennedy el novembre del 1963.
Segons els responsables policials, l’atacant hauria preparat una emboscada per matar el màxim nombre d’agents i diuen que la majoria dels morts i dels ferits van ser tirotejats per l’esquena. Al marge de Johnson, la policia manté en custòdia tres persones, incloent-hi una dona que va ser detinguda a l’aparcament –i que se sospita que també va participar en el tiroteig–, i dos individus més que van fugir en un Mercedes. Aquestes persones en custòdia no estan cooperant amb les autoritats, segons Brown, que va agregar que no tenen la seguretat que no hi hagi més persones involucrades a banda dels tres arrestats i el sospitós abatut.
Un centenar d’agents
Prop d’un centenar d’agents havien estat desplegats al centre de Dallas amb motiu de la marxa, després de les recents morts de dos ciutadans negres a mans de la policia. Aquestes manifestacions s’havien repetit a la nit en nombroses ciutats arreu del país.
Els fets van reobrir el debat sobre l’ús d’armes. La fiscal general, Loretta Lynch, va urgir a “reflexionar sobre la facilitat amb què els criminals i els delinqüents poden aconseguir armes i sobre la freqüència amb què les utilitzen”. Lynch, afroamericana, es va mostrar comprensiva davant els “sentiments d’indefensió, incertesa i por”, però va subratllar que “la violència no és la resposta”.