Política

Obama desitja un govern “estable i que funcioni” per a Espanya

El president dels Estats Units va analitzar la situació política i econòmica del país veí en una reunió amb Mariano Rajoy

Obama desitja un govern “estable i que funcioni” per a EspanyaEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Barack Obama, va insistir en la importància que Espanya compti amb un govern “estable i que funcioni bé”, un desig davant del qual el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar confiat.

Obama i Rajoy es van reunir ahir al Palau de la Moncloa, en el marc de la visita oficial del president nord-americà al país veí del sud. Feia quinze anys que cap mandatari nord-americà no trepitjava la seu del govern espa­nyol, des que ho va fer George Bush convidat per José María Aznar. Obama i Rajoy van comentar la situació política que viu Espa­nya després de les eleccions del 26 de juny.

Tot i el desig d’Obama que hi hagi un govern estable a Espanya, va remarcar que es tracta d’una qüestió interna i que els nexes amb els Estats Units no depenen del partit que ocupi el poder. “Tinc molta confiança que sigui quin sigui el govern podrem treballar de manera eficient”, hi va afegir el president dels Estats Units. Obama va desitjar sort al president en funcions en les negociacions que té per davant i sobre les quals Rajoy no va voler entrar en detalls.

A la reunió també es va analitzar la situació econòmica general i la d’Espanya, assumpte davant del qual Rajoy va dir que Espanya ja no està en recessió i que és l’economia de la zona euro amb més creixement, ja que no destrueix, sinó que crea ocupació. Obama va dedicar un reconeixement especial a aquesta recuperació econòmica d’Espanya en felicitar Rajoy i el poble espanyol pels seus progressos en aquest àmbit, en un “camí difícil de recórrer” amb mesures que “estan començant a donar els seus resultats”.

Rajoy no va voler parlar de les eleccions als Estats Units. Obama tampoc, en plantejar-li si li preocupa una victòria de Trump i que altres partits populistes guanyin força a Europa. Només va reconèixer que hi ha “connexions entre impulsos i veus populistes als Estats Units i el que està passant a Europa”, moment en el qual va recordar el Brexit i en què va alertar que en el creixement amb desigualtat hi ha gent que es pot quedar endarrerida i alimentar d’aquesta forma “un populisme brut, cru, que vol dividir i que no afavoreix ningú”.

L'OPOSICIÓ S'HA DE CONFORMAR AMB CINC MINUTS DE REUNIÓ

Els líders de l’oposició, Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans), es van haver de conformar a compartir cinc minuts amb el president dels Estats Units, Barak Obama, a causa de la intensa agenda de la seva visita llampec a Espanya. Obama els havia citat a la base militar de Torrejón a partir de les tres de la tarda, després de reunir-se amb el rei, Felip VI, i amb el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, però va arribar amb una hora de retard.

Pel que fa a la trobada, Rivera li va transmetre la seva voluntat “d’enfortir” les relacions bilaterals, amb Sánchez es va incidir especialment en els efectes del Brexit, mentre que amb Iglesias es van centrar en la política europea.

tracking