Espanya
La legislatura arrenca amb un pacte PP-C's avalat per deu vots anònims
Ana Pastor esdevé la nova presidenta del Congrés amb el suport de 169 escons
El Congrés espanyol va obrir ahir la XII legislatura de la democràcia, amb l’elecció de la popular Ana Pastor com la nova presidenta d’una cambra baixa que afronta un període igual d’incert que el que va acabar amb la repetició de les eleccions el passat 26 de juny. Pastor, veterana diputada i molt propera al líder del PP, Mariano Rajoy, esdevé la segona dona que presideix el Congrés després de la seva companya de partit Luisa Fernanda Rudi.
La fins ara ministra de Foment va obtenir els suports previstos, els 169 diputats que sumen el PP i Ciutadans, que van arribar dilluns a un acord per repartir-se els llocs de la mesa. Però també hi va haver el vot sorpresa de deu parlamentaris nacionalistes, que no es van identificar públicament, en la votació de dos vicepresidents –un de popular i un de taronja–, el que va donar lloc a tot tipus d’especulacions.
Per començar, CDC necessita el suport del PP i de Ciutadans per mantenir el grup parlamentari propi, ja que no compleix amb els requisits que marca el reglament. Tots els partits nacionalistes van negar l’autoria per activa i per passiva, però els comptes no surten sense que deu diputats de CDC, ERC, PNB o CC canviessin l’anunciat vot en blanc per un sí als candidats del PP i Ciutadans.
Aquestes dues formacions tenen ara cinc de les nou cadires de la mesa, mentre que el PSOE i Units Podem en tenen dos cadascun. Concretament, a més de Pastor, hi haurà a la taula Nacho Prendes (Ciutadans), Micaela Navarro (PSOE), Rosa Romero (PP) i Gloria Elizo (Podem) com a vicepresidents, mentre que com a secretaris han estat escollits Alicia Sánchez-Camacho (PP), Juan Luis Gordo, del PSOE, Marcelo Expósito, d’En Comú Podem i Patricia Reyes, de Ciutadans. Abandonen la mesa el president sortint Patxi López, superat per Ana Pastor en la segona volta, i Celia Villalobos, que passa a ocupar càrrecs de responsabilitat en el grup parlamentari popular.
El repartiment de la mesa converteix PP i Ciutadans en els àrbitres d’importants decisions en aquest òrgan de govern, com les iniciatives que s’admeten a tràmit o quins grups parlamentaris poden crear-se a la cambra, començant pel de CDC. Al marge de la polèmica i de les especulacions que s’obren per aquest suport d’alguns nacionalistes, la nova presidenta del Congrés s’enfronta a una legislatura tan complicada com l’anterior.
Generar consensos
En el primer discurs com a tercera autoritat de l’Estat, Pastor va subratllar que el Parlament ha de ser “generador dels consensos necessaris” per a aquesta nova etapa. “Necessitem més que mai estabilitat, més que mai consens i més que mai diàleg, i en aquesta taula tindran la màxima disposició”, va assegurar. Pastor va insistir en la necessitat que tots els partits treballin per arribar a acords “al més aviat possible” per “un govern estable”.
Amb aquest objectiu, Pastor es posarà a treballar avui mateix, i al costat del president del Senat, Pío García-Escudero, acudirà al Palau de la Sarsuela per comunicar a Felip VI la constitució i composició de les respectives cambres. La presidenta del Congrés traslladarà al cap d’Estat la relació dels diferents partits que han obtingut representació parlamentària, amb els portaveus dels quals està previst que el monarca celebri la tradicional ronda de consultes de cara a la investidura. Les dates de les reunions estan per confirmar.