Turquia
Desenes de milers de turcs protesten contra “el cop militar i la dictadura”
La plaça Taksim d’Istanbul s’omple en la manifestació convocada pel partit més important de l’oposició
Una marea de banderes vermelles va omplir ahir la cèntrica plaça de Taksim a Istanbul amb de-senes de milers de persones condemnant el fallit cop militar del 15 de juliol, però també pronunciant-se contra tota deriva nacionalista o islamista. La marxa va ser convocada pel partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l’oposició turca, que va demanar portar únicament banderes turques i retrats de Mustafa Kemal Atatürk, el fundador de la República el 1923. Els congregats evitaven així evidenciar tota divisió ideològica o d’oposició oberta al partit islamista al poder, l’AKP, però els lemes corejats van deixar clares les simpaties de la multitud.
A part de “Turquia laica” se sentia el crit “Taksim a tot arreu, a tot arreu resistència”, el lema de les manifestacions antigovernamentals del parc Gezi el 2013. “És la primera vegada que podem manifestar-nos a Taksim en tres anys i estem molt feliços, és la democràcia, estem en contra del cop i a favor de les llibertats”, assegurava el jove arquitecte Can, assidu de les protestes de Gezi. “És un dia històric, la plaça està més abarrotada que mai, potser més fins i tot que a les protestes de Gezi”, va dir Seyit Torun, vicepresident del CHP. “Si volem fer de Turquia un país democràtic, ho haurem de fer tots junts. No volem cops, no volem dictadures. Estem en contra de tot tipus d’autoritarisme, vingui amb uniforme o vingui com a civil”, va afegir. “No al cop” era la frase més freqüent en els senyals que enarboraven els manifestants, però també “la sobirania incondicional pertany a la nació”, el lema del Parlament turc, en una implícita oposició als plans presidencialistes del cap de l’Estat, Recep Tayyip Erdogan.
Els seguidors d’Erdogan des de la mateixa matinada del cop que ocupen Taksim nit rere nit, tal com els ha demanat el govern per “evitar futurs cops”, i el president es dirigeix a ells gairebé cada nit a través de les immenses pantalles instal·lades a la plaça. No obstant això, els manifestants d’ahir tenien molt poc en comú amb els de les nits anteriors, que majoritàriament eren homes joves i famílies, amb les dones utilitzant majoritàriament el vel islàmic habitual a l’AKP, o fins i tot el nicab saudita.
Entre els manifestants d’ahir hi havia el mateix nombre d’homes que de dones. “Compartim ser anticolpistes, ens trobem en la defensa de la democràcia, però ells només pensen en la seva pròpia democràcia, són més nacionalistes i més religiosos”, opinava Can referint-se als seguidors d’Erdogan. “Per a ells, la democràcia és votar cada quatre anys, no pensen en els drets fonamentals, i nosaltres sí”, afegia l’enginyera Figen, que tampoc va acudir a les manifestacions de les nits passades, en què fins i tot es va demanar reintroduir la pena de mort, cosa que horroritza els dos joves. “No tinc molt en comú amb ells”, admetia també Rahsan, una altra manifestant que va evitar barrejar-se els dies anteriors amb els que clamen a favor de la democràcia seguint les consignes del govern. “Sóc l’altre cinquanta per cent”, sentenciava, en al·lusió als votants d’Erdogan que el mateix president ha definit sovint com “el 50 per cent de la nació”.
Des del 15 de juliol han estat detingudes en relació amb el cop 13.165 persones, entre elles 8.838 soldats, dels quals 123 tenen el rang de general, segons xifres avançades la passada matinada pel mateix Erdogan durant el seu discurs als seus seguidors en diverses places del país.