Política

El Parlament català admet a tràmit la primera llei de desconnexió

Els 72 vots de JxSí i la CUP són suficients per tombar les esmenes de la resta de l’oposició

El Parlament català admet a tràmit la primera llei de desconnexióAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va admetre a tràmit ahir amb els vots de Junts pel Sí i la CUP una proposició de llei per crear una Agència Catalana de Protecció Social, una de les tres lleis de desconnexió que els independentistes estan impulsant en la cambra catalana. Els 72 vots a favor que van sumar JxSí i la CUP van ser suficients per tombar les esmenes de devolució presentades pel PP i per C’s i l’esmena a la totalitat amb text alternatiu que havien presentat el PSC i Catalunya Sí que Es Pot, la qual cosa significa que la llei seguirà a tràmit parlamentari en comissió.

Segons va explicar el diputat de JxSí, Chakir El Homrani, la llei està preparada perquè l’agència gestioni per ara totes les prestacions que són competència de la Generalitat i, en el futur, quan Catalunya sigui eventualment independent, gestionar totes les prestacions, incloses les pensions i l’atur. La llei aprovada defineix l’Agència Catalana de Protecció Social com l’organisme que desplegaria l’operatiu del sistema de protecció social català, tindria la gestió centralitzada de les prestacions socials i representaria el govern en les institucions internacionals en matèria de protecció social. Tanmateix, la llei està pensada per aplicar-se en dues fases, una per a la Catalunya autonòmica i una altra per a la independent.

Les dues lleis de desconnexió restants que preparen els sobiranistes i que no han presentat encara són una norma per crear una hisenda pròpia catalana i una de transitorietat jurídica per passar a una “legalitat catalana”.

Per la seva part, el president en funcions espanyol, Mariano Rajoy, no va trigar a donar instruccions a l’advocacia de l’Estat per actuar en contra del desacatament del Parlament a la sentència del Tribunal Constitucional (TC). El govern del PP considera que la resolució “vulnera radicalment” la sentència del 2 de desembre que va declarar nul·la la mesa de la cambra. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar en una compareixença que es presentaria un incident d’execució al TC, el segon dirigit al Parlament, i també va dir que hi ha “voluntat política” i “mecanismes judicials suficients” per respectar el marc constitucional espanyol vigent.

LA QÜESTIÓ DE CONFIANÇA A PUIGDEMONT, EL 28 DE SETEMBRE

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que se sotmetrà a la qüestió de confiança al Parlament el proper 28 de setembre. L’exalcalde de Girona va revelar la data durant la sessió de control i va assenyalar que se sotmetrà al mecanisme per una qüestió de “coratge” i per demanar els suports necessaris per portar Catalunya “a les portes de la independència”. Puigdemont va exposar que aquesta data, posterior a la diada del 11 de setembre, és la més indicada per tenir “un debat serè deslligat d’altres consideracions”. El president de la Generalitat va indicar que de cara al 28 de setembre veu dues opcions: “culminar” el procés sobiranista o tornar als ciutadans la veu per decidir “el que volen” per a Catalunya.

tracking