Política
Rajoy accepta l'encàrrec de Felip VI d'intentar formar govern
Tot i la conformitat, el líder del Partit Popular no garanteix presentar-se a la investidura si no aconsegueix els suports necessaris
El rei d’Espanya, Felip VI, va concloure ahir la ronda de consultes amb els líders dels quatre grans partits polítics. Primer es va reunir amb Albert Rivera, de Ciutadans, després ho va fer amb Pablo Iglesias, de Podemos, va seguir amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i va acabar amb el màxim dirigent del Partit Popular, Mariano Rajoy.
Va ser a aquest darrer a qui Felip VI va demanar que intentés reunir el suport necessari per assolir una investidura per a la presidència del govern espanyol. Rajoy va acceptar l’encàrrec del rei i va explicar que treballaria per aconseguir-ho. Tot i això, l’actual president en funcions espanyol va exposar que “no depèn” exclusivament d’ell i necessita cooperació d’altres partits. En aquest sentit, va indicar que caldrà “redoblar els esforços” en la nova etapa de negociacions que començarà avui mateix, donant preferència a les formacions “constitucionalistes”, amb qui veu “raonable” forjar acords.
És per això que Rajoy no va voler garantir que se sotmetrà a la investidura en cas que no assoleixi els suports necessaris de cara a la data límit, encara per determinar. “No convé avançar esdeveniments, i molt menys en circumstàncies com aquesta que estem vivint”, va indicar el líder del PP en la roda de premsa posterior a la reunió amb el rei. Tot i no garantir la seva assistència a la sessió d’investidura si no assoleix el suport necessari, els mitjans espanyols no van trigar ahir a informar-se sobre la legalitat en el marc de la intenció de Rajoy. Ràpidament van veure que la Constitució espanyola no preveu que el candidat proposat pel cap d’Estat refusi anar a la sessió. Així li van recordar des de Podemos, PSOE i Ciutadans, citant l’article 99.2 de la Constitució del país veí, i van criticar el “depèn”.
Per la seva part, Pedro Sánchez va reafirmar la negativa a la investidura de Rajoy, tot i que preveu una solució en “les properes setmanes”, sense donar pistes de com es pot resoldre el bloqueig. Sánchez va voler enviar “un missatge de confiança” a la ciutadania i també va demanar a Rajoy que es presentés a la investidura. “No pot esperar que la resta li fem el treball. Què és això que aquells que ens hem presentat per canviar les seves polítiques haguem de facilitar la seva investidura? Això és alterar el resultat electoral i tots hem d’acceptar-ho, Rajoy el primer “, va declarar el líder del PSOE, malgrat el missatge de tranquil·litat.
Albert Rivera va defensar hores abans davant de Felip VI que per treure Espanya del bloqueig només hi veu dues opcions: un govern de consens entre el PP, PSOE i C’s, liderat per un “president nou” o bé una abstenció general que doni via lliure a Rajoy per seguir a la Moncloa en minoria. “No hi ha cap altra alternativa”, va assenyalar Rivera, que veia complicat que es donés la primera opció per les posicions diferents de PP i PSOE.
Finalment, Pablo Iglesias va adoptar una posició més passiva i va explicar que creu que els partits de Rivera i Sánchez acabaran movent-se per deixar governar a Rajoy. “No volem terceres eleccions i no crec que és el que es produeixi”, va declarar el líder de Podemos. Iglesias també va explicar que veu “difícil” un govern de coalició amb el PSOE perquè hi ha “enormes resistències en parts del partit”. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va informar que Rajoy tindrà “un temps raonable” per buscar el suport per a la investidura.