El Tribunal Constitucional suspèn la resolució del procés constituent
Els onze magistrats decideixen per unanimitat anul·lar la primera llei del camí independentista aprovada pel Parlament català
El Tribunal Constitucional (TC) espanyol va decidir ahir per unanimitat suspendre la resolució del Parlament de Catalunya en què marcava el full de ruta cap a la independència. Ho va fer després que el ple admetés a tràmit l’incident d’execució presentat pel govern central, a través de l’advocacia de l’Estat, la qual cosa va suposar la suspensió immediata de la resolució del 27 de juliol passat per un termini de cinc mesos.
A més a més, amb la resolució que va adoptar, el TC va reclamar a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, així com a la resta de membres de la mesa i al secretari general de la cambra, perquè en un termini de 20 dies informin sobre el compliment de la sentència del 2 de desembre del 2015 i l’aute del 19 de juliol passat. D’aquesta manera, el TC espanyol va iniciar per primera vegada en aquest assumpte els tràmits per a “l’eventual adopció de les mesures previstes” en l’article 92 de la llei que regula el funcionament de l’organisme. Aquest procediment permet prendre mesures, com ara una multa o la suspensió de les funcions i, fins i tot, obrir una via penal, tal com va sol·licitar l’executiu espanyol contra Forcadell per l’incompliment de les resolucions del TC.
Per la seva part, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va assegurar que “obeiran el Parlament” davant la decisió presa pel TC ahir. “Complirem el compromís amb els ciutadans i construirem un Estat lliure, modern i pròsper”, va escriure en un apunt al seu compte de Twitter. Puigdemont va criticar també que “obeir un Parlament escollit pels ciutadans no és, per a un demòcrata, cap sacrifici. L’Estat espanyol, en canvi, ho converteix en una proesa”.
Des del govern espanyol, va ser la vicesecretària d’estudis i programes del Partit Popular, Andrea Levy, qui va avisar que portar la democràcia al límit pot tenir “conseqüències greus”, amb relació a la resolució del Constitucional. També va indicar que Forcadell “haurà d’assumir les conseqüències” a causa de l’“actitud irresponsable”. Finalment, Levy va afegir que “confiem que les institucions de l’Estat donin una resposta democràtica a l’atropellament del Parlament català”.
EL PP IMPEDEIX A CDC TENIR GRUP PROPI AL SENAT ESPANYOL
La majoria del Partit Popular (PP) a la mesa del Senat espanyol va rebutjar ahir que l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), l’actual Partit Demòcrata Català, tingués grup propi a la cambra, la qual cosa significa que haurà d’integrar-se al grup mixt, tot i que els senadors catalans ja van anunciar que recorrerien contra la decisió. Així mateix, la vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, va indicar que no creu que hi hauria d’haver “cortesia parlamentària” al Congrés dels Diputats perquè CDC compti amb un grup propi després del “desafiament plantejat al Parlament”. Levy va exposar que “no s’entén com poden apel·lar als principis constitucionals per sol·licitar un grup propi”.