Espanya
La proposta de Sánchez al PSOE no preveu un pacte amb nacionalistes
Fonts del partit asseguren que la intenció és buscar una aliança amb Podem i Ciutadans
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no preveu un acord amb els partits nacionalistes que li permeti ser investit president del govern, una possibilitat que tant per al líder del PP, Mariano Rajoy, com per al de Ciutadans, Albert Rivera, acabaria en un executiu que no seria viable. De fet, Rajoy va considerar ahir que aquest hipotètic executiu duraria tan sols “un quart d’hora”, mentre que Rivera, utilitzant la mateixa metàfora, va advertir que no donarà suport a Sánchez per a un pacte amb nacionalistes que li permeti ser president “només tres quarts d’hora”.
I el mateix PSOE va sortir al pas de les càbales sobre aquest possible acord després que Sánchez afirmés dijous passat que estava disposat a encapçalar una alternativa a Rajoy. Fonts de la direcció del partit van garantir que el full de ruta de Sánchez per arribar a la Moncloa passa per intentar obtenir una aliança amb Podem i Ciutadans. Aquesta és la posició que, asseguren, es defensarà davant el comitè federal de l’1 d’octubre.
El mateix Sánchez, en l’últim dia de campanya de les eleccions gallegues i basques, va carregar contra Rajoy tot subratllant que el que fa mal a Espanya no és votar en contra de la seva investidura, sinó que el país tingui un president que “empara i dóna cobertura a la corrupció”.
De la seva banda, en un acte a Vitòria, Rajoy va avisar que l’acord que pot buscar Sánchez “el permet l’aritmètica, però no la raó ni la voluntat dels espanyols”. Rajoy va censurar que el líder del PSOE pretengui fer un govern “amb els que plantegen que una part d’Espanya sigui independent i que a més diuen que ho faran unilateralment”.
El mateix rebuig va expressar Rivera, qui va explicar que el seu projecte és “antagònic” al dels independentismes i els populismes. A més, va recordar que els primers que diuen a Sánchez que no pot pactar amb els nacionalistes són els seus propis barons territorials. De fet, dos d’ells, el castellà-manxec Emiliano García Page i l’aragonès Javier Lambán, van tornat a rebutjar l’acord.
Des del govern, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va responsabilitzar Sánchez d’estar abocant el país a unes terceres eleccions, i va fer una crida al PSOE perquè pensi en l’interès general. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría va advertir el secretari general del PSOE que un govern “Frankenstein” amb Podem i el suport dels independentistes seria “preocupant” i una opció “molt dolenta” per a Espanya pel “preu que plantegen els partits nacionalistes” en defensar un referèndum d’autodeterminació.
“Atrinxerat” al PSOE
Altres veus del PP van sortir al pas d’un hipotèti acord del PSOE amb els nacionalistes. El sotssecretari d’organització del partit, Fernando Martínez-Maillo, va afirmar que Sánchez té dret a ser el líder de l’oposició, però no a plantejar-se formar un govern, i el va acusar d’“atrinxerar-se” en la formació socialista sense escoltar l’opinió dels seus barons.
Per part de Podem, el secretari general, Pablo Iglesias, va considerar que “qui decidirà si hi ha terceres eleccions o no és Pedro Sánchez” i, adreçant-se al líder del PSOE, va assegurar que “no es poden fer apel·lacions des dels micròfons [amb referència al seu propi partit] i després no buscar aquesta negociació”.