Estats Units

Clinton guanya un primer debat amb Trump ple de dures crítiques

La demòcrata diu que el magnat va ser “un dels que es van aprofitar de la crisi immobiliària”

Clinton guanya un primer debat amb Trump ple de dures crítiquesEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El primer debat presidencial entre els candidats a la Casa Blanca, la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, va servir la matinada d’ahir per palesar l’oposició frontal entre tots dos, amb una hora i mitja d’atacs directes sense contemplacions en economia, qüestions racials, i política comercial i exterior. Els principals mitjans nord-americans van coincidir a assenyalar Clinton com a guanyadora del debat, que es va celebrar a la Universitat de Hofstra, a Nova York.

Des del començament, l’exsecretària d’Estat va anar directa a l’atac i el magnat va acceptar el repte amb rèpliques igualment contundents. “Trump va ser un dels que es van aprofitar de la crisi immobiliària”, va afirmar Clinton, recordant que “la pitjor crisi des de la Gran Depressió” va tenir lloc per un sistema impositiu com el que vol promoure el seu contrincant, centrat a retallar els impostos als més rics.

Per la seva banda, Trump va retreure a la candidata demòcrata “els seus més de 30 anys en càr­recs públics” i els escassos èxits de la seva carrera política. El republicà va criticar l’acord de lliure comerç amb Canadà i Mèxic (Nafta, en anglès), signat a la dècada del 1990 sota la presidència del marit de Hillary, Bill Clinton, en qualificar-lo del “més desastrós de la història” i responsable de la pèrdua de “milers” de llocs de treball. “Hem d’impedir que les empreses deixin el país”, va afirmar Trump, qui va reiterar la seva proposta de gravar amb impostos les companyies que es traslladin des dels Estats Units fins a altres països, com ara la Xina o Mèxic, i després pretenguin vendre els productes en territori nord-americà. En l’àmbit econòmic, el republicà va insistir en els avisos sobre el perill que estan generant els baixos tipus d’interès mantinguts per la Reserva Federal des de l’esclat de la crisi l’any 2008, per estimular l’eco­nomia.

A mitjan cara a cara, celebrat sense interrupcions i que podria ser el més vist de la història amb més de 100 milions de teleespectadors, la conversa va derivar cap a les tensions racials i abusos policials que han provocat disturbis en nombroses ciutats del país.

Trump va dir que les comunitats afroamericanes urbanes “han estat abandonades pels polítics demòcrates, que parlen però no fan res”. I hi va afegir: “Hi ha dues coses que Clinton no vol utilitzar, que són llei i ordre.”

L’aspirant demòcrata va insistir en la necessitat d’augmentar el control sobre la venda d’armes militars i d’assalt, quelcom al que s’oposa el seu rival, i va reconèixer un “racisme estès en el nostre sistema judicial”. Va afirmar, així mateix, que Trump està a favor de l’anomenada estratègia de “detenir i escorcollar” les persones aplicada a Nova York, que els defensors de drets civils han criticat perquè obre la porta a la discriminació racial.

Lloc de naixement d’Obama

Un dels moments més favorables a la demòcrata va ser en recordar la polèmica sobre els dubtes mantinguts durant anys per Trump sobre el certificat de naixement de Barack Obama, a qui el republicà acusava d’haver nascut a Kenya i per tant no poder assumir la presidència. Finalment, i no sense reticències, el magnat novaiorquès va admetre fa unes setmanes que Obama havia nascut a Hawaii, encara que durant el debat es va arrogar el “crèdit” d’haver aconseguit que l’actual president fes pública la seva partida de naixement.

tracking