catalunya
El TC i el Suprem avalen l'acció penal contra Forcadell i Homs
El Constitucional denuncia a la fiscalia un possible delicte de desobediència per part de la presidenta del Parlament
El Tribunal Constitucional i el Suprem van avalar ahir l’acció penal per desobediència contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i contra el diputat i exportaveu de la Generalitat Francesc Homs, amb dues iniciatives diferents però anunciades simultàniament.
D’una banda, el ple del TC va aprovar per unanimitat denunciar davant el fiscal un possible delicte de desobediència per part de Forcadell, per no acatar les resolucions del tribunal. Aquesta decisió es va fer pública a les 14.30 hores, al mateix temps que es coneixia la resolució del Suprem de tramitar davant el Congrés el suplicatori per actuar penalment contra Homs per dos delictes, desobediència i prevaricació, en relació amb l’organització de la consulta del 9-N. La petició exclou el delicte de malversació, que també li imputava el fiscal a Homs i, per tant, qualsevol pena de presó. No obstant això, és l’avantsala d’un possible processament del diputat.
L’actuació del Constitucional és molt menys directa, ja que en el seu acte no dirimeix l’existència o no de responsabilitat penal. Es limita a denunciar els fets davant el fiscal, a qui assenyala que, si “ho creu pertinent, ha de promoure l’exercici de les accions penals que consideri procedents”. Aquesta és la primera vegada a la història de l’alt tribunal en què actua d’aquesta manera, la qual cosa aporta un pes evident a la seva acció contra la presidenta de la cambra catalana.
Cal recordar que el TC va decidir l’1 d’agost passat per unanimitat suspendre la resolució del Parlament en la qual marcava el full de ruta cap a la independència. Li va donar 20 dies de termini a Forcadell perquè li informés de la seva actuació abans d’una possible acció en contra.
Forcadell va assegurar ahir que tornaria a fer el mateix i va acusar l’Estat de tenir “por a la democràcia” i “pànic a la llibertat d’expressió”. També va recordar que va “complir el reglament del Parlament”. Al seu torn, Homs va declarar que tots dos tribunals estan actuant per intentar “ficar por” just quan s’entra en la “fase final del procés”.
Resolució sobre el referÈndum
D’altra banda, el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució del referèndum unilateral proposat per la majoria independentista de la cambra, amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP i l’abstenció de CSQP. Està previst que la votació es faci com a molt tard el setembre vinent. Un cop s’hagi celebrat, si guanyés el sí es convocarien eleccions constituents en un període de sis mesos. S’estableix que la pregunta ha de ser clara i s’ha de poder respondre amb un sí o un no. Guanyarà l’opció que superi el 50% dels vots, però no es fixa cap mínim de participació per avalar el resultat.