espanya
El TC anul·la la prohibició de les curses de braus a Catalunya
El Constitucional al·lega que la Generalitat té potestat per regular espectacles públics, però que no pot vetar una festa declarada patrimoni cultural
El Tribunal Constitucional va anul·lar ahir la prohibició de les curses de braus que va acordar el Parlament de Catalunya el 2010, després de considerar que es van envair competències estatals. El TC va resoldre, per vuit vots a favor i tres en contra, que l’executiu català va anar més enllà de les seves atribucions en matèria d’espectacles i de protecció d’animals, i va decretar que pot regular els espectacles públics, però no pot prohibir una festa que és patrimoni cultural per decisió del govern central.
La llei catalana, que va sorgir d’una iniciativa legislativa popular (ILP), eliminava “les curses de braus i els espectacles amb toros que incloguin la mort de l’animal”. Quedaven excloses d’aquesta prohibició les festes de toros en què no es causen danys a l’animal, com ara els correbous.
En representació del govern català, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurar ahir que els toros “no tornaran” a Catalunya “digui el que digui” el TC, per la qual cosa es desplegaran “tots els mecanismes operatius i normatius” a tal fi després d’analitzar “a fons” la sentència. El conseller va argumentar que el que preval és la voluntat dels catalans expressada en el Parlament, que és “inalterable”.
També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reiterar el compromís de la capital catalana contra el maltractament animal, i va reafirmar que Barcelona seguirà sent la primera ciutat antitaurina d’Espanya. “Farem tot el possible per deixar sense efectes pràctics la sentència”, va afirmar.
D’altra banda, mentre el president de les entitats taurines de Catalunya, Paco March, va considerar la sentència com “una victòria moral” per al toreig que obre “un nou escenari d’esperança”, la plataforma antitaurina que va promoure la ILP i els grups ecologistes van titllar la resolució de “política” i van avançar que recorreran als tribunals internacionals.
EL SUPREM CITA RITA BARBERÀ PER AL 21 DE NOVEMBRE
L’exalcaldessa de València i senadora del grup mixt Rita Barberá declararà davant del Suprem el 21 de novembre, quan haurà de comparèixer en qualitat d’investigada per donar explicacions per un presumpte cas de blanqueig. La sospita sobre ella és la mateixa que hi ha sobre 46 excàrrecs valencians més, vinculats al PP i investigats en l’operació Taula: si van ingressar 1.000 euros en un compte per finançar la campanya electoral o aquests diners, després, van tornar a les seves mans perquè eren de procedència il·lícita.