Estats Units
El ciberatac fa créixer els dubtes sobre la vulnerabilitat informàtica
El govern nord-americà obre una investigació per esbrinar les causes i la identitat dels responsables de l’acció
El ciberatac que divendres va afectar algunes de les principals pàgines d’Internet, com ara Twitter o Spotify, ha tornat a encendre les alarmes sobre la vulnerabilitat dels sistemes informàtics als Estats Units. El govern nord-americà ha obert una investigació per “activitat maliciosa” pels atacs de denegació de servei (DDoS) registrats contra els servidors utilitzats per empreses tan populars com ara Twitter, Spotify, Tumblr o el diari The New York Times, que es van centrar en empreses de gestió de tràfic de la web com Dyn i Amazon Web Services. Per ara ningú ha reclamat l’autoria de l’atac, fet que ha incrementat la incertesa dels motius.
Almenys fins a tres onades d’atacs van obligar Dyn a buscar altres maneres de mitigar la sobrecàrrega i evitar que centenars de llocs web de tot el món deixessin de ser accessibles. Aquests atacs, que s’han qualificat com els més importants que s’han sofert durant l’última dècada, van afectar més de mil milions d’ususaris. Es van produir de manera intermitent al llarg de divendres i van començar a la costa est dels Estats Units, abans de propagar-se a altres parts del país i d’Europa i provocar la caiguda dels llocs. Segons la investigació preliminar, es va recórrer a aparells poc sofisticats com ara càmeres i gravadores digitals per llançar aquesta operació. Finalment, pels volts de les sis de la tarda, hora local, Dyn va anunciar que havia aconseguit aturar l’ofensiva i havia restaurat el servei regular.
El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va assegurar ahir que el govern, a través del departament de Seguretat Nacional, està investigant les causes i possibles responsables, i va recordar la importància de reforçar la seguretat informàtica. “En aquest moment no tenim informació sobre qui hi pot haver al darrere”, va manifestar Earnest. De la seva banda, els experts van alertar sobre la sorprenent escala de l’atac, ja que va apuntar els commutadors centrals que gestionen el tràfic d’Internet, una situació sense precedents. “Mai havíem vist una cosa com aquesta, dissenyada per impactar tants llocs web”, va afirmar el director d’enginyeria de vendes de l’empresa Dynatrace, David Jones.
L’operació té lloc en plena campanya per a les eleccions presidencials, durant la qual s’han produït acusacions d’intents de pirates informàtics d’alterar els comicis. Cal recordar que a principi de mes el director d’intel·ligència nacional, James Clapper, va apuntar directament cap a Rússia de tractar d’accedir a xarxes informàtiques del comitè nacional demòcrata per interferir en les eleccions que enfronten Hillary Clinton i Donald Trump.