Espanya

Rajoy aconsegueix la investidura i es concreta la divisió dels socialistes

El grup del PSOE es va abstenir amb l’excepció de quinze parlamentaris que van trencar la disciplina de vot

Rajoy aconsegueix la investidura i es concreta la divisió dels socialistes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy va deixar de ser ahir al vespre president del govern espanyol en funcions i va aconseguir ser investit per segona vegada en materialitzar-se l’anunciada abstenció a la seva candidatura per part de la majoria de diputats del PSOE, i va anunciar que decidirà la composició del nou gabinet en cinc dies.

El nou cap de l’executiu veí va ser investit per majoria simple ja que va sumar 170 vots a favor de PP, Ciutadans, CC, Fòrum i UPN davant dels 111 en contra i les 68 abstencions de socialistes. Entre els parlamentaris que van rebutjar Rajoy hi havia els membres d’Units Podem, ERC, PNB, PDECat, Compromís, Bildu i Nova Canàries i quinze integrants del PSOE que van trencar la disciplina de vot, entre els quals hi havia set diputats catalans, dos de les Balears i dues parlamentàries properes a Pedro Sánchez, que al matí va presentar la renúncia a l’escó per no haver de “trair” la seva paraula i oposar-se al partit, segons va manifestar.

En la sessió d’investidura d’ahir, Mariano Rajoy, que podria jurar el càrrec dilluns, va reiterar la seva oferta de diàleg però fent alhora una crida per permetre un executiu que governi. Així, va assegurar estar disposat a “corregir tot el que mereixi correcció, a millorar tot el que sigui millorable i a cedir en tot el que sigui raonable”, tot i que va advertir que no trairà el seu projecte polític. “No estic disposat a enderrocar el que s’ha construït. Es pot millorar, sens dubte, però no puc acceptar la seva demolició. Que ningú esperi que jo contribueixi a lesionar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació. No faré aquest mal als espanyols", va afirmar.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va avisar Rajoy que els socialistes “vigilaran cada pas que doni” i que es proposen “aprovar iniciatives al capdavant d’una majoria que ni és seva ni de cap grup” i va afegir que faran una “ferma oposició”. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va manifestar que Rajoy “ha establert les bases perquè, tard o d’hora”, el seu partit li guanyi les eleccions, i el va acusar de ser “enormement deslleial” amb el sistema polític i d’haver destrossat per dins el PSOE. Des de Ciutadans, Albert Rivera va indicar al candidat del PP que “no passa res” per governar en minoria i va assenyalar que si compleix amb totes les exigències de la seva formació, la legislatura “sortirà bé”.

Els partits minoritaris també van expressar el rebuig a Rajoy i la polèmica va sorgir amb la intervenció del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que va carregar contra els socialistes, als quals va acusar de “traïdors” i de doblegar-se davant una “cacic” (en referència a la presidenta andalusa, Susana Díaz) i als interessos dels grans consells d’administració. Hernando va defensar el seu partit i va retreure a Rufián les seves expressions d’“odi” i “falta de respecte” contra un PSOE que “ha abocat sang” perquè ell “pugui ser avui aquí dient això”.

Protestes al carrer

La sessió al parlament espanyol es va desenvolupar mentre milers de persones de totes les edats, 3.000 segons la delegació del govern de Madrid i 100.000 segons els convocants, es concentraven al voltant del Congrés en contra del que van qualificar com una “investidura il·legítima”. Durant la protesta, que va transcórrer sense incidents, es van proferir crits contra el PSOE, contra Susana Díaz i contra el PP i es va insistir que la lluita continuarà perquè es tracta “d’un règim il·legítim”.

tracking