EUA

Trump i Clinton tanquen campanya amb marató d'actes en estats clau

El magnat intensifica la presència en feus demòcrates, com Minnesota o Michigan, per mirar de donar-hi la sorpresa

Trump i Clinton tanquen campanya amb marató d'actes en estats clau

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump esgotaven ahir fins a l’últim minut una campanya electoral històrica, per tal de mantenir vives les respectives aspiracions d’arribar a la Casa Blanca. Després d’un any de marxes i contramarxes, drames inesperats i una sèrie sense precedents d’escàndols de tot tipus, tots dos candidats van posar totes les cartes sobre la taula.

En iniciar l’últim dia de campanya, Clinton es va comprometre a treballar per la unió nacional. “Tinc molta feina per unificar el país. Vull ser presidenta per a tots, per als que votaran per mi i per als que votaran contra mi”, va afirmar.

Per la seva banda, en un acte públic a Sarasota, Florida, Trump va dir que la seva victòria a les eleccions d’avui representaria un cop letal al que va anomenar l’“establishment corrupte de Washington”. En aquest sentit, va assegurar que Clinton “està protegida per un sistema totalment trampós. I ara els nord-americans faran justícia a les urnes”, va expressar.

El republicà, de 70 anys, tenia a l’agenda d’ahir cinc mítings en cinc estats. Trump va recórrer les últimes hores 4.800 quilòmetres amb actes a Denver, Sioux City, Minneapolis, Sterling Heights, Pittsburgh i Leesburg, abans de viatjar a l’Estat clau de Florida. Dels estats que alberguen aquestes ciutats –Colorado, Iowa, Minnesota, Michigan, Pennsilvània i Virgínia–, només Iowa s’inclina pel Partit Republicà, senyal que Trump intenta conquistar a última hora feus demòcrates per donar la sorpresa.

Mentre, l’exsecretària d’Estat, de 69 anys, tenia per davant un tancament de campanya amb magnificència, amb parades fins a la mitjanit a Pennsilvània, Michigan i Carolina del Nord. D’ells, el més important podria ser el de Pennsilvània, que aporta 20 electors i, encara que ha votat pels demòcrates en les últimes sis eleccions presidencials, Donald Trump ha aconseguit aglutinar aquí el vot rural i de les zones siderúrgiques i mineres de l’oest, la qual cosa li ha permès acostar les possibilitats d’una victòria. No és casualitat que Clinton escollís Filadèlfia, la principal ciutat de l’Estat, com a escenari del seu gran tancament de campanya, en el qual el va acompanyar Barack Obama.

Els sondejos atribuïen ahir a Clinton un avantatge de 2,7 punts de mitjana, encara que la dinàmica dels últims 10 dies de campanya havia estat favorable a Trump. En un sondeig realitzat per la cadena CBS, l’avantatge de Clinton és de quatre punts (45% a 41%). Un model matemàtic de projecció elaborat per l’NBC assenyala que Clinton ja tindria assegurats almenys 274 vots en el col·legi electoral, quatre més dels necessaris per segellar la victòria. D’altra banda, el lloc web FiveThirtyEight atribueix a Clinton el 67,9% de probabilitats de guanyar, contra el 32,1% per a Trump.

Estabilitat a les borses

L’últim d’una llarga sèrie de girs d’aquesta campanya es va conèixer diumenge, quan l’FBI va informar el Congrés que no pretenia presentar càrrecs formals contra Clinton per l’escàndol dels correus electrònics enviats des d’un servidor privat quan era secretària d’Estat. L’anunci va comportar un retorn a l’estabilitat a les borses, que havien patit fortes caigudes la setmana passada. El Dow Jones va recuperar la quota dels 18.000 punts i l’S&P500 va trencar la pitjor ratxa de caigudes en 36 anys.

tracking